avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu tarifar, salariu de încadrare, salariu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu tarifar, salariu de încadrare, salariu de bază

În contextul legislației actuale privind salarizarea personalului bugetar care sunt definițiile pentru salariul tarifar, salariul de încadrare și salariul de baza și care sunt diferențele dintre aceste tipuri de salarii ?
Cel mai recent răspuns: viorel55 , utilizator 10:40, 30 Martie 2019
salariul de bază reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul plătit din fonduri publice, corespunzător funcției, gradului/treptei profesionale, gradației, vechimii în specialitate, astfel cum este stabilită în anexele nr. I-IX la Legea 153/2017.

salariu tarifar = Reprezinta salariul de incadrare / de baza, respectiv suma inscrisa in contractul individual de munca, fara sporuri, indemnizatii sau alte adaosuri;
[ link extern ]
salariul tarifar=salariu de incadrare
salariu de baza sau retributia de baza = salariu de incadrare + anumite sporuri cu caracter permanent

sporurile cu caracter permanent care intra in retributia de baza sunt :
indemnizatia de conducere
salariul de merit
sporul de fidelitate reglementat (de exemplu in invatamant)
Acestea se reglementeaza prin procenti din salariul tarifar in functie de natura activitatii

Deosebirea dintre ele este aceea ca, oricare alte sporuri se raporteaza la salariul de baza si nu este considerat ca spor la spor
Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri. (art.160 C.mun.)

Prin urmare, salariul de baza nu cuprinde sporuri.
Indemnizatia de conducere si salariul de merit sunt parte a retributiei de baza si se constituie ca baza de calcul pentru celelalte sporuri. Asta am spus !
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
viorel55, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatorie introducerea sporului de vechime la salariu ... Dragnea123 Dragnea123 Este obligatorie introducerea sporului de vechime la salariu ? Menționez ca este vorba de un loc de bugetar .Deși am vechime în munca peste 15 ani ,la ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica sporurile la salariul de baza ?.companie de stat . anonimcr anonimcr sporul de conducere se pote aplica la salariul de baza iar rezultatul plus salariul de baza se aplica la celelalte sporuri exemplu sporul de vechime .sal.baza ... (vezi toată discuția)
Salarizare bugetari mancipri mancipri Sunt bugetar la o unitate de stat. Din anul 2009 si pana in prezent sporl meu de vechime (25% prevaut in C.L.M.) Mi-a fost introdus in salariul de incadrare ... (vezi toată discuția)