avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare loc de munca/activitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare loc de munca/activitate

Buna ziua ,

Compania la care lucrez in momentul de fata isi restrage activitatea , iar incepand din luna iunie agentia din localitatea mea de domiciliu se va inchide si voi ramane fara loc de munca.
Precizez ca am 2 copii in intretinere , sotia mea nu lucreaza si nu a avut nici un loc de munca in ultimii 5 ani , in acest caz fiind unic intretinator de familie. Avand in vedere cele mentionate care sunt conditiile in care ma poate disponibiliza angajatorul ?Ce pot face mai departe ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 2 Aprilie 2019
Pentru a putea sa ne dam seama daca este vorba despre o concediere colectiva sau individuala, precizati-ne numarul total de salariati ai angajatorului si numarul celor care urmeaza a fi concediati .
nr.total de angajati = 4000
nr.de amgajati ce urmeaza a fi disponibilizati este de aprox.250
este vb de un ana dintre primele trei banci comerciale din tara care isi va inchide mai multe agentii pe teritoriul Romaniei.
inchiderile au inceput de prin 2015 si au continuat treptat in fiecare an .
in acest an se vor inchide cel mai mare nr.de sucucursale de pana acum in jur de 100 .
motivele fiind pur si simplu datorita contextului economic , deciziilor politice , risc de tara .
In acest caz, putem vorbi despre o concediere colectiva.

Pentru a fi protejat la concediere , fiind unic intretinator de familie, ar trebui sa regasiti mentionate la nivel de angajator (c.c.m., reg. intern etc.) criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

De exemplu, la luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului va fi avut in vedere ca masura sa afecteze numai in ultimul rand pe intretinatorii unici de familie, ....
In CCM , este specificat : "La aplicarea efectiva a reducerii de personal (in baza art. 29), dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
d) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
e) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 (trei) ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare la cererea lor;
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul individual de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, Angajatorul nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului respectiv.
(4) In cazul in care in urma aplicarii criteriilor de mai sus rezulta situatii identice pentru doua sau mai multe persoane, decizia de concediere se va lua cu consultarea Sindicatului.

Sa inteleg ca in cazul meu exista nevoie de negocieri cu Sindicatul ?
Numai daca exista doua sua mai multe persoane - intretinatorii unici de familie, decizia de concediere se va lua cu consultarea Sindicatului.

Alte discuții în legătură

O eventuala disponibilizare gixee gixee sunt inadrat ca personal contractual intr-o institutie bugetara si din ianuare se aud ca vin alte restructurari. acum jumatate de an a fost concediata si mama, ... (vezi toată discuția)
Unic intretinator D3zamagita D3zamagita Buna ziua .Doresc sa contest deciziei de concediere,avand 2 copii minori in intretinere,iar sotul nu lucreaza (nu este bolnav,handicapat pur si simplu nu are ... (vezi toată discuția)
Este legala concedierea? anniela anniela Buna ziua! Un caz banal deja in zilele noastre: angajat la o societate in insloventa ( NU falimentara), unic intretinator de familie ( in contractul ... (vezi toată discuția)