avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate pauza de masa

Buna seara. Am un contract de 40 ore distribuite inegal , 8 h sau 6.4.
In contract vine specificat ca programul poate suferi modificari in cazul in care angajatorul o cere. Problema e ca ne a fost facut un program de 7.5 h/ 8.5 h/9.5 h/ zi, fiind integrata o pauza de masa de 30 de minute din timpul nostru. Durata programului creste in acesc fel la 42.5 h saptamanal
Pauza de masa nu e specificata in contract si nu am fost de acord cu ea. Nu o doresc, nu vreau sa stau inca 30 de minute peste program cu motivatia pauza de masa. Angajatorul ma poate obliga? Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
anonim20192019, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:13, 25 Aprilie 2019
Codul Muncii
Art. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
....
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

In speta, dvs aveti dreptul la pauza, iar angajatorul obligatia sa o acorde.

De asemenea, salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

In c.i.m. este prevazuta si repartizarea duratei timpului de munca ?
Se specifica program de 8 h sau 6.4 , plus specificatia Programul de lucru se poate modifica în condiție regulamentului intern /contract colectiv. Noi nu avem contract colectiv de munca, timp de 8 ani nu am avut pauza de masa de 30 minute, a fost inclusa acum, doar in cadrul departamentului nostru. Aveam 3 pauze de 15 minute la 8 ore si 2 pauze de 15 minute la 6.4 ore. Pot face asa ceva fara acordul nostru?
Fără acordul dvs nu pot modifica c.i.m. privind timpul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate pauzâ masă Cati Tudi Cati Tudi Bună ziua, Sunt angajată de aprilie 2017 cu program de lucru de 8 ore pe zi. Astăzi am fost informată că trebuie să stau 8 ore și 30 min pentru că ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa in timpul orelor de lucru ionut005 ionut005 buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00. pauza de masa ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa a functionarilor din primarii Justitiarul711 Justitiarul711 Se stie ca in primarie programul de lucru este de 8 ore, fie ca este intre orele 8 si 16, fie intre 8,30 - 16,30. In cadrul acestui program de 8 ore(fara ... (vezi toată discuția)