avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauza de masa in timpul orelor de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauza de masa in timpul orelor de lucru

buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore
ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00.
pauza de masa ar trebui inclusa in acele 8 ore sau ca sa mi se acorde dreptul la pauza treb sa stau peste program adica 8 ore si 30 de minute?multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ionut005 , utilizator 09:55, 15 Aprilie 2014
Pauza de masa nu se include in timpul de munca decat daca se prevede expres acest lucru in CCM aplicabil sau in regulamentul intern.
.

Codul muncii:
ART. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Programul 8.30 - 17.00 unde este reglementat ? Altfel spus , in ce document apare acest program, c.i.m., reg.intern, ccm?
In principiu, daca durata timpului de munca este de 8 ore/zi , iar dvs aveti un astfel de program, reiese ca, cele 30 de min ar fi prevazute pentru pauza de masa.
multumes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi prelungit programul de munca cu pauya de masa de 30 minute daca acest fapt nu e prevayut in ccm? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti daca angajatorul poate decide sa introduca pauza de masa desi acest fapt nu este prevazut in CCm sau in regulamentul ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa szade szade Daca functionarii publici au programul de munca de la orele 8-16,nu au dreptul la pauza de masa?Daca da,va rog sa-mi spune-ti si la cate minute au dreptul. In ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii oprea_rodica68 oprea_rodica68 este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca? (vezi toată discuția)