avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate pauzâ masă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate pauzâ masă

Bună ziua,
Sunt angajată de aprilie 2017 cu program de lucru de 8 ore pe zi. Astăzi am fost informată că trebuie să stau 8 ore și 30 min pentru că trebuie să îmi iau pauza de masă, altfel angajatorul va fi sancționat. Mă obligă legea să îmi iau 30 de min pauză de masă? Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 August 2017
Cati Tudi, utilizator
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 15:15, 10 August 2017
Bună ziua!

Este obligație pentru angajator ca la un program mai mare de 6 ore pe zi să acorde pauză. Aceasta poate fi inclusă în cele 8 ore sau poate fi în afara lor. Durata pauzei și modul în care se ia trebuie reglementate prin regulamentul intern.
Conform Art. 134. -Codul muncii
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Iar durata zilnica normal a timpului de munca este de 8 h /zi - 40 h/sapt

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)
Pauza de masa coco99 coco99 as dori sa stiu daca socitatea la care lucrez te poate obliga sa recuperezi pauza de masa de jumatate de ora.mentionez ca lucrez in schimburi trei la numar a ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii oprea_rodica68 oprea_rodica68 este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca? (vezi toată discuția)