avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Produse personalizate cu elemente de identitate ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Produse personalizate cu elemente de identitate protejate de drepturi de autor

Buna ziua si Hristos a Inviat,
In primul rand as vrea sa va urez un Paste fericit si sper ca am ales forumul corect avand in vedere ca sunt nou. Vin la dumneavoastra cu o mica nelamurire. Sunt o gramada de site-uri ce comercializeaza produse cu diferite sigle din diferite domenii (auto, echipe de fotbal, personaje din desene animate si filme, trupe de muzica). In ce masura acestea sunt sau nu practici legale? Este nevoie de licenta pentru a comercializa o cana sau sapca cu sigla Bmw, spre exemplu? pentru ca daca da, s-ar inchide peste 99% din site-urile in domeniu. Sunt foarte curios de cum sta situatia din punctul de vedere al legalitatii in aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: dmihaic , utilizator 19:52, 4 Mai 2019
Daca nu face niciun detinator al marcii plangere penala si normal ca nu le face nimic. Pot exista motive de a fi reticent cu astfel de plangeri (de ex. publicitate negativa).
Multumesc frumos. Iar pana la a se face plangere penala, legal, trebuie incercata rezolvarea problemei pe cale ameabila, am dreptate? Cu alte cuvinte, detinatorul marcii notifica respectiva companie pentru "abuzul facut" iar prin simpla stergere a acelor produse din mediul online, problema se considera rezolvata. Informatiile acestea sunt citite, va rog sa ma corectati daca le-am inteles gresit.
Procedurile civile nu le exclud pe cele penale, sau invers.
calea amiabila poate include, de exemplu, plata unor despagubiri. nu va grabiti cu concluziile. depinde ce pretentii are detinatorul de marca, dar si de sustenabilitatea pretentiilor.

dmihaic a scris:
Cu alte cuvinte, detinatorul marcii notifica respectiva companie pentru "abuzul facut" iar prin simpla stergere a acelor produse din mediul online, problema se considera rezolvata.

Am inteles acest lucru. Intrebarea mea este daca e sau nu legala comercializarea obiectelor personalizate cu diferite poze/logo-uri fara a avea o licenta. In mediul online cred ca nici 1% din site-urile care fac asta nu au o licenta si totusi nu am vazut sau auzit "scandaluri" pe acest motiv.
Din cate stiu eu, realizarea pana si a unui breloc cu logo-ul masinii tale, necesita licenta, acea marca fiind inregistrata. Insa nu stiu daca se sanctioneaza sau daca deranjeaza pe cineva aceste lucruri avand in vedere ca pana la urma este publicitate facuta acelei marci.

Alte discuții în legătură

Drept de autor/licenta articole marvel AxelF AxelF Buna ziua. Vreau sa aflu daca am dreputul de a comercializa produse pe teritoriul Romaniei, in special stickere autocolante de perete, cu personaje Marvel ... (vezi toată discuția)
Pot vinde aceste produse cu logoul firmei? EDUARD B. EDUARD B. Buna ziua! Suntem o firma cu cod caen 4791, care comercializăm produse textile cu logo-ul nostru propriu. Am cumpărat produsele personalizate de la o firmă ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, imi puteti explica, va rog, ce imi da drept legal ... ecomm24 ecomm24 Buna ziua, Imi puteti explica, va rog, ce imi da drept legal sa vand un produs sub marca proprie (inregistrata la OSIM) pe platforme de tip Marketplace ... (vezi toată discuția)