avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Camatarie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Camatarie

Ce pedeapsă pot primi dacă am dat bani cu dobânda unor cunoscuți și am fost dat de politie de cineva, dar nu s-au găsit cine știe ce dovezi la percheziție ( câteva foi cum ca am împrumutat dar nu era specificat ca trebuie înapoiați cu dobânda) și persoanele care au luat bani împrumut îmi iau apărarea?
Nu am făcut șantaj.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 23:16, 13 Mai 2019
Art. 351

Camătă

Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Infracţiunea de camătă, aşa cum a expus-o colegul mai sus, este una de obicei. Asta înseamnă că trebuie să fi dat bani împrumut cu dobândă de cel puţin 2-3 ori pentru a se reţine această infracţiune în sarcina dumneavoastră.
Dacă sunteţi acuzat că aţi dat o singură dată, fapta nu e infracţiune.

Pe concludenţa probelor nu mă pot pronunţa fără să studiez dosarul, dar trebuie atenţie mare aici, fiindcă în România se răstorană foarte uşor prezumţia de nevinovăţie. E de ajuns să existe 1-2 probe în acuzare şi 4-5 în apărare pentru ca judecătorul să dea întâietate probelor care vă acuză.

Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână Ramonap Ramonap Am împrumutat unei persoane 10000 de euro acum 10 ani în baza unui contract de mână între mine și el. Persoana respectiva s.a angajat să plătească ... (vezi toată discuția)
Camata - imprumut cu dobanda -garantie? seller seller Buna ziua , - am urmatoarea situatie - in de cursul timpului am avut nevoei de niste bani iar o persoana mi-a dat acei bani stabilind sa-i dau cand pot si ... (vezi toată discuția)