avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... solicit un raspuns competent
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

solicit un raspuns competent

as vrea sa stiu daca in cazul in care ma pensionez partial anticipat sau anticipat exista o cale legala de a lucra la o firma fara a fi renumerat
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:03, 23 Mai 2019
Din păcate, răspunsul este nu. Contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensionare anticipată sau anticipată parţială. Iar plata pensiei anticipate sau anticipate parţiale se suspendă începând cu luna următoare celei în care pensionarul se angajează cu contract individual de muncă.

Iată care sunt activităţile care duc la suspendarea pensiei anticipate sau anticipate parţiale:

Legea nr. 263/2010: art. 114 alin. (1): În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

(…)
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.

Art. 6 alin. (1): În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevăzute la pct. I;

(…)
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
multumesc pt raspuns insa eu daca ma pensionez anticipat practic voi lucra la firma fiicei mele fara sa fiu renumerat in vreun fel si atunci in aceasta situatie pot deci sa mi ajut fiica in aceasta situatie ?
Poate fi considerata munca la negru o astfel de activitate ...
DE CE? PT CA NU PRIMESC BANI FAC ONORIFIC PARINTESTE ESTE FIRMA FIICEI MELE
Desfasurarea unei munci fara incheierea unui c.im. constituie "munca nedeclarata" - munca la negru.

Voluntariatul in cadrul unei societati comerciale nu este posibil, indiferent de gradul de rudenie intre asociati si persoana respectiva

O solutie ar fi numirea dvs ca si administrator...

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata harsancamelia harsancamelia Buna ziua .Daca optez pentru pensionarea anticipata mai am drept sa lucrez in Romania sau in alta tara din UE?Multumesc anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)
Pot sa lucrez si sa beneficiez de pensie anticipata? carlaelena carlaelena dupa ce ma pensionez anticipat,pot sa mai lucrez in continuare? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Daca un angajat este pensionat anticipat, are dreptul sa lucreze in continuare ? La privat, desigur .... ... (vezi toată discuția)