avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent deducere personala..
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent deducere personala..

Buna ziua, este vorba despre sora mea, lucreaza intr-o intreprindere unde are salariul minim pe economie, recent sotul ei a fost pensionat pe caz medical, impreuna au o fiica in varsta de 23 de ani care este studenta la zi an terminal la master, care nu are nici-un venit ; sora mea mai poate beneficia de deducere din salariu, pentru copil in intretinere? Daca da, cum ar trebui sa procedeze ?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:18, 26 Noiembrie 2009
O expunere ar fi cam lunga asa ca urmati aceasta adresa: [ link extern ] /
sau art.56 codul fiscal.
Copilul major aflat in continuarea studiilor si care nu realizeaza venituri, sau le realizeaza sub 25o lei lunar, inclusiv din bursa poate fi considerat persoana aflata in intretinere. Prin urmare, mama poate beneficia de deducere personala pentru fata.
Sora dvoastra trebuie sa duca la locul de munca o declaratie pe proprie raspundere ca fiica sa nu are venituri si ca este studenta.
De la facultate sa aduca o adeverinta de student.

Aceste acte cred ca sunt suficiente angajatorului.
Pentru ca o persoana sa poata fi considerata persoana in intretinere trebuie sa nu aiba venituri mai mari de 250 lei lunar. Deci, imediat ce situatia sa se va schimba, mama va trebui sa anunte angajatorul.
Buna dimineata, multumesc pentru raspunsuri, dar am nevoie in continuare de indrumarea dumneavoastra pentru ca, sora mea a facut o cerere verbala catre contabila sefa din acea intreprindere, iar raspunsul primit este ca :"daca copilul este major... legea se se aplica doar pana la implinirea celor 18 ani. In consecinta raspunsul verbal a fost NU. Va rog indrumati-ma pas cu pas.
Am vazut ca trebuie sa scrie o declaratie pe propria raspundere, adeverinta de la facultatea fiicei o are, apoi ce este de facut daca in continuare raspunsul este NU?
Va multumesc frumos si urez o zi linistita tuturor.
Aceasta este declaratia ce trebuie completata de catre sora dvs.

DECLARATIA CONTRIBUABILULUI


Subsemnatul/Subsemnata ................................................., salariat/salariata la ......................................, având în vedere prevederile art. 45 din Legea nr. 571/2003 – Codul Fiscal privind impozitul pe venit, în vederea stabilirii deducerilor personale suplimentare pentru persoanele aflate în întretinerea mea, prin prezenta declar pe propria raspundere ca datele mentionate mai jos sunt reale si corespund situatiei actuale, cunoscând ca falsul în declaratii se pedepseste conform legii penale.
Ma oblig sa anunt angajatorul în termenul legal în cazul în care vor interveni schimbari în situatia comunicata si sa prezint actele justificative.
I. Datele personale ale angajatului:
Numele si prenumele ......................................................
Codul numeric personal ..................................
Domiciliul: localitatea .........................., str. .............. nr. .........., bl. ....., sc. ......, ap. ....., sectorul ..........., judetul ................
II. Date pentru copiii (minori) aflati în întretinerea subsemnatului/subsemnatei conform întelegerii cu sotia/sotul
1. Numele si prenumele ........................................., codul numeric personal ................................, data de la care este în întretinere ........................ .
2. Numele si prenumele ........................................, codul numeric personal ................................, data de la care este în întretinere ........................ .
3. Numele si prenumele ............................................, codul numeric personal ................................, data de la care este în întretinere ........................ .
4. Numele si prenumele ......................................, codul numeric personal ................................, data de la care este în întretinere ........................ .
III. Date pentru persoanele aflate în întretinere (sotul/sotia, copiii, altii etc.):
1. Numele si prenumele ......................................., codul numeric personal ................................, venitul persoanei aflate în întretinere ............. lei/luna, data de la care este în întretinere ........................ .
2. Numele si prenumele ....................................., codul numeric personal ................................, venitul persoanei aflate în întretinere ............. lei/luna, data de la care este în întretinere ........................ .
3. Numele si prenumele ......................................., codul numeric personal ................................, venitul persoanei aflate în întretinere ............. lei/luna, data de la care este în întretinere ........................ .
4. Numele si prenumele ..................................., codul numeric personal ................................, venitul persoanei aflate în întretinere ............. lei/luna, data de la care este în întretinere ..................... .
5. Numele si prenumele ............................................., codul numeric personal ................................, venitul persoanei aflate în întretinere ............. lei/luna, data de la care este în întretinere ........................ .

Data ................ Semnatura ..............................

daca observati la punctul III trebuie sa completeze cu datele fiicei care are peste 18 ani, trebuie o declaratie a sotului ca nu o are in intretinere, eventual atasat si cuponul de pensie, adeverinta de la facultate ca nu are bursa peste 250 lei (desi cred ca oricum bursele sunt mai mici), poate si o adeverinta de la administratia financiara cum ca nu are alte venituri si spuneti-i contabilei sa mai citeasca legea - Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia.
Legea spune:

Sunt considerate persoane aflate în întretinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studentii si elevii militari ai institutiilor de învatamânt militare si civile, peste vârsta de 18 ani, daca veniturile obtinute sunt mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
titiana, utilizator

Alte discuții în legătură

Deducere impozit salarii mihteo mihteo Copilul de 21 de ani , student fara venituri, poate fi trecut de unul din parinti la deducere pentru calculul impozitului pe salariu? Pana la ce varsta si pe ... (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere syrena45 syrena45 buna ziua Am rugamintea sa ma ajute si pe mine cineva , sa ma lamureasca , la un salariu minim pe economie vreau sa il iau pe tata in intretinere deoarece ... (vezi toată discuția)
Deducere copil si sotie larisarazvan larisarazvan buna ziua In cazul unui salariat care are si copilul si sotia in intretinere, cum se calculeaza deducera si cat reprezinta ca si procent?salariul brut este ... (vezi toată discuția)