avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Plata onorariu expertiza judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Plata onorariu expertiza judiciara

Buna seara
Asa cum se intampla in cele mai multe cazuri, se da hotararea (dosar civil),se decide asupra onorariului final si a prtii obiligata la plata(in cazul meu sunt trei parti , o parte din suma fiecare) si se specifica ca hotararea este executorie in ce priveste onorariul expertului.Stie cineva cam cat ar trebui sa astept pana sa demarez procedurile de executare silita, pentru ca au trecut doua saptamani de la pronuntare si nu s-a platit. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:18, 16 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista un termen limita mentionat in legislatie.
In mod normal, hotararea instantei trebuia sa fie publica numai dupa confirmarea platii integrale a onorariului definitiv catre expert.
OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare privind expertiza tehnica judiciara mentioneaza:
-ART. 22
(1) Raportul de expertiză sau suplimentul la raportul de expertiză, însoţit de nota de evaluare a onorariului şi, dacă este cazul, de decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurnă sau al altor cheltuieli ocazionate de efectuarea expertizei şi în strânsă legătură cu aceasta, se depune la organul cu atribuţii jurisdicţionale care a încuviinţat expertiza.
(2) La termenul la care se pronunţă asupra raportului de expertiză sau, după caz, asupra suplimentului la raport, depus de expertul tehnic judiciar numit, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei se pronunţă şi asupra sumei definitive solicitate de către expert, înştiinţând biroul local pentru expertize tehnice judiciare despre suma definitivă aprobată la plată expertului.
(3) La termenul prevăzut la alin. (2), organul cu atribuţii jurisdicţionale înştiinţează partea despre suma rămasă de plată şi pune în vedere acesteia să efectueze plata în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare în termen de 5 zile de la înştiinţare.
Da, asa este , dar cu toate acestea Instanta in cele mai multe cazuri nu tine cont de aceste prevederi ale OG nr.2/2000 si da hotararea finala fara sa fie confirmata plata integrala a expertizei.Va multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actul normativ mentionat (de altfel depasit, nereactualizat/ inlocuit cu altul, cum ar fi normal in urma modificarilor CC, CpC, CP, CpP) nu prevede sanctiuni pentru instantele care nu respecta prevederile mentionate.
Asa este, legislatia este depasita si inechitabila fata de cei care fac aceasta munca...inca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Înțeleg că hotărârea a fost redactată și în dispozitivul acesteia se prevede cuantumul diferenței de onorariu pe care fiecare parte este obligată s-o achite în termen de 5 zile de la instiințare. De asemenea, în dispozitivul hotărârii este prevăzut că este executorie în ceea ce privește onorariilor experților.
Dacă cele arătate mai înainte sunt prevăzute în dispozitivul hotărârii va trebui să legalizați hotarârea și s-o executați silit prin intermediul unui executoriu judecătoresc.
Precizez că nu trebuie să asteptați judecarea apelului (dacă s-a formulat și depus),
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Continuarea unei expertize judiciare dupa renuntarea la calitatea de expert judiciar LauraCod LauraCod Buna ziua, Am efectuat o expertiza judiciara si am depus-o. Dupa o perioada, din motive personale am renuntat la calitatea de expert judiciar. Una din parti ... (vezi toată discuția)
Stabilire onorariu expertiza judiciara Gadjo Gadjo Care este procedura/ cadrul legal prin care un expert tehnic judiciar solicita/stabileste onorariul intr-un dosar penal in care a fost numit de organele de ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica Crios339 Crios339 Am unele intrebari legate de activitatea de expertiza tehnica: 1. exista prevazut undeva in legislatie dreptul expertului la o zi libera (de la locul de ... (vezi toată discuția)