avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Am si eu o intrebare referitor la un caz.
Domna X doreste sa lase prin testament mostenirea ei unui stranepot "Y"de sora.Mentionez ca aceasta are sotul decedat si nu are copii nici din casatoriei si nici din afara casatoriei.in schimb are un frate ce are 2 copii si o sora cu 2 copii din care fiica(nepoata) este decedata(si sotul acesteia) avand un copil Y.Doamna X doreste sa lase mostenirea ei acestui copil "Y".
Intrebare e daca ceilelalte grade de rudenie pot ataca testamentul in instanta.
Ce este mai sigur testamentul sau donatia,in afara actului de vanzare cumparare?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
roxxy_aid, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:14, 27 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Avand in vedere ca donatia este in principiu un act irevocabil( cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege), iar testamentul este un act revocabil in decursul vietii testatorului si tinand cont de faptul ca in cazul dumneavoastra nu sunt mostenitori rezervatari, este mai sigur un act de donatie !
Cu stima !
buna sera!
nepotii de frate nu sunt mostenitori rezervatari, deci sub acest aspect nu pot ataca contractul de donatie sau testamentul.
pot insa incerca sa ceara constatarea nulitatii relative a actului sub aspectul lipsei discernamantului.
cel mai indicat ar fi ca doamna sa scota de la iML un certificat.
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
reductiunea liberalitatilor excesive se oate invoca doar de catre mostenitorii rezervatari . in speta nu exista astfel de mostenitori, ca atare, doamna poate dispune prin testament /donatie in favoaea nepotului dansei .
de asemeea, este indicat sa procedati cum v-a recomandat colega ioana _cristea respectiv doamna sa obtina un certificat medico-legal, in prealabil .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament julius05 julius05 O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)
Atacarea testamentului cozmacipri cozmacipri am ingrijit un batran si mia dat testament legalizat la notar as vrea sa stiu daca se poate ataca dupa decesul acestiua, nu are copii frati parinti numai ... (vezi toată discuția)
Anulare testament seby_mihai seby_mihai Anulare testament Buna seara! Datorita faptului ca avem grija de o mătușă, recent aceasta a luat decizia să îmi lase prin testament locuinta sa. ... (vezi toată discuția)