avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora doamnei de 76 ani, dansa doreste sa imi lase mie prin testament toate bunurile ei! Ce ma sfatuiti? ca nimeni sa nu atace testamentul tinand cont si de faptul ca mai exista si alti stranepoti in fapt fratii mei si verii mei si tatal verilor mei nepotul doamnei in cauza.
Cel mai recent răspuns: marga_aslan , utilizator 08:27, 28 Septembrie 2012
Doamna sa faca testament autentic pt ca nu mai exista mostenitorii rezervatari in viata.
In principiu orice act este atacabil...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va recomand sa fie perfectat un contract de intretinere, testamentul este un act personal, esentiamente cu titlu gratuit, deci o liberalitate , care poate fi supusa reductiunii la cerinta mostenitorilor rezervatari.


Potrivit acestor dispozitii legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad , deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului, deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.


Succes.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 319/1944 nu mai este actualmente in vigoare.....
Art 1091NCC alin 4 prevede ca si intretinerea poate fi prezumata ca donatie daca este facuta catre un descendent, ascendent sau sot supravietuitor.prezumtia opereaza nu ai in favoarea acestora din urma daca nu au consimtit la instrainare.
Nepotul nu este rezervatar ....daca nu exista rezervatari poate incheia testament esre si mai Putin costisitor Decat un contract de intretinere.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nepotii de frate/sora si stranepotii de frate/sora NU sunt mostenitori rezervatari.

Prin urmare, nu ar putea ataca testamentul (nu ar putea obtine reductiunea testamentului) pe motiv ca li s-ar fi incalcat un drept (dreptul la rezerva) pe care NU IL AU.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca proprietarul are doar o sora cu un copil, poate face un testament in favoarea oricui fara riscul de a fi atacat de sora sau urmasi? mersi.

Alte discuții în legătură

Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)