avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Certificat de Urbanism
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Certificat de Urbanism

Am cerut certificat de urbanism pentru casa de vacanta sau cabana turistica, deoarece detin teren extravilan cu categoria de folosinta padure. Desi sunt constructii speciale, care se pot construi in extravilan cf. L 18 (fond funciar) si L46(Cod silvic), dl Vericeanu de la Urbanism Iasi considera ca tipul acesta de constructii este o investitie urbana, ca atare solicita trecerea terenului in intravilan si solicita PUZ. Vreau sa contest CU si sa cer unul care sa respecte prevederile legale. Deasemenea doresc sa-l acuz pe arhitectul sef ca sfideaza legea, chiar are lacune in cunoasterea ei si are impresia ca vointa sa poate depasi cadrul legal impunind conditii care , selectiv, restrang proprietarului dreptul de a dispune dupa voina proprie de proprietatea sa. Care sunt pasii si procedurile ce trebuiesc urmate?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
mary2009, utilizator
Cel mai recent răspuns: mary2009 , utilizator 17:01, 28 Noiembrie 2009
Unde este situat terenul respectiv?
Daca e teren extravilan, in ce zona teritoriala se afla?
Care este cea mai apropiata Primarie in raza careia se afla acest teren?
Terenul este mai jos de releul Bucium, langa Schitul Tarata. Nu este drum asfaltat, ci doar pietruit. Se afla la 200m de zona de padure protejata Bucium.
Ma scuzati, dar unde scrie in legea 18/1991 ca se pot construi cabane in padure???????, Iar codul silvic prevede faptul ca realizarea caselor de vacanta pe terenuri forestiere proprietate privata se face doar cu scoaterea terenului respectiv din fondul forestier (si implicit din circuitul agricol):
Art. 37
(1) Pot fi scoase definitiv din fondul forestier national, doar cu conditia compensarii acestora, fara reducerea suprafetei fondului forestier si cu plata anticipata a obligatiilor banesti, numai terenurile necesare realizarii sau extinderii urmatoarelor categorii de obiective:
.................................................................................................................................
c) locuinte sau case de vacanta, numai in fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice;
.....................
(2) Amplasarea obiectivelor prevazute la alin. (1) lit. c) se face cu respectarea urmatoarelor conditii, care trebuie indeplinite cumulativ:
a) constructia si terenul pe care se amplaseaza sunt proprietatea aceleiasi persoane;
b) suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzand constructia, accesul si imprejmuirea, este de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2.
(3) Compensarea prevazuta la alin. (1) se realizeaza fizic cu un teren care are de cinci ori valoarea terenului care se scoate definitiv din fondul forestier, iar suprafata terenului dat in compensare nu poate fi mai mica decat de trei ori suprafata terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier. "
Iar legea 50/1991 pentru executarea lucrarilor de constructii, prevede urmatoarele:
Art. 23. - (1) Intravilanul localitatilor se stabileste prin planurile generale de urbanism - PUG -, aprobate potrivit legii.
(2) Ulterior aprobarii Planului General de Urbanism - PUG - pot fi introduse in intravilanul localitatilor si unele terenuri din extravilan, numai in conditii temeinic fundamentate pe baza de planuri urbanistice zonale - PUZ -, aprobate potrivit legii.
(3) Terenurile destinate construirii se scot din circuitul agricol, temporar sau definitiv, potrivit legii.

Zau ca nu-l cunosc pe "dl. Vericeanu de la Urbanism":D, dar vazand reglementarile legale de mai sus, inclin sa cred ca are dreptate...
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Kyandra, moderator
Toate articolele enumerate imi sunt deja cunoscute.
Si eu va rog sa ma scuzati, dar dupa parerea dvs. unde ar trebui construite cabanele turistice? Dar schiturile? Dar casele de vacanta?
Va rog sa cititi art.91 din L.18/91 si veti vedea ca anumite constructii pot fi realizate in extravilan.
Legea 50/91 spune ceva de cabane sau case de vacanta?
Scrie doar ca locuintele se vor amplasa in intravilan. Si ca pentru orice investitie urbana este necesara existenta unui PUG, PUZ sau regulament urbanistic.Nu inseamna ca daca aceasta lege nu are prevederi referitoare la anumite constructii, ele sunt asimilate dupa ureche cu altele.
Daca dvs. credeti ca casa de vacanta e locuinta, atunci de ce Legea 64 prevede " locuinte sau case de vacanta "...
Dvs. ce motiv ati avea sa construiti o casa de vacanta sau o cabana turistica in centrul orasului? Si ce v-ati dori sa construiti pe muntele Rarau?
Va pun aceste intrebari nu ca sa va jignesc, ci ca sa va fac sa ganditi logic si sa interpretati corect anumiti termeni.
Eu v-am expus parerea mea, bazata atat pe legislatia existenta cat si pe practica din administratia publica locala... Quot capita tot sententia:)
Pentru o parere avizata si individualizata la nivelul localitatii si judetului respectiv, va puteti adresa Consiliului judetean - serviciul autorizari, urbanism si amenajarea teritoriului; tot de acolo puteti solicita un aviz preliminar certificatului de urbanism emis de primarie, in baza art. 45 din legea 50/1991. Daca nu sunteti de acord nici cu acel aviz, le puteti ataca in instanta de contencios administrativ, in termen de 6 luni de la primirea lor.
Totusi, art. 23 alin 3 din legea 50/1991 prevede clar ca "terenurile destinate construirii se scot mai intai, definitiv sau temporar, din circuitul agricol", fara a mentiona ce anume se construieste pe ele... iar legea 18/1991 - Art. 91. - (1) Amplasarea noilor constructii de orice fel se face in intravilanul localitatilor.
(2) Prin exceptie, unele constructii, care, prin natura lor, pot genera efecte poluante factorilor de mediu, pot fi amplasate in extravilan. In acest caz, amplasamentele se vor stabili pe baza de studii ecologice de impact, prealabile, avizate de organele de specialitate. privind protectia mediului inconjurator.
(3) De asemenea, fac exceptie constructiile care, prin natura lor, nu se pot amplasa in intravilan, precum si adaposturile pentru animale.

Acum, ramane la latitudinea factorilor competenti sa decida daca o casa de vacanta poate genera efecte poluante factorilor de mediu sau daca, prin natura ei, chiar nu se poate amplasa in intravilan (ca sa se incadreze in prevederile art. de mai sus):)
Cat despre prevederile Codului silvic...ideea este ca atat locuintele cat si casele de vacanta nu pot fi construite pe fond forestier!!, ci doar pe teren scos din acest fond... Incercati totusi sa obtineti acel aviz de la Consiliul judetean, poate contine elemente care sa va favorizeze:)

Alte discuții în legătură

Trecere in intravilan/ scoatere circuit agricol. lenkesrl lenkesrl :help: am un teren care in PUG avizat este in intavilanul localitatii. insa in extras CF figueaza ca extravilan. am de la primarie un certificat de urbanism ... (vezi toată discuția)
Scoatere teren din circuitul agricol miroanad miroanad Buna ziua Am un teren in Domnesti pe care doresc sa construiesc. Este intravilan dar agricol. Care sunt pasii si actele necesare pentru a-l scoate din ... (vezi toată discuția)
Oug 34/2013 rmirela16 rmirela16 Buna seara, Daca detin un teren de 800 mp intravilan in indiviziune pe care exista o constructie si 300 mp sunt in categoria de folosinta curti constructii si ... (vezi toată discuția)