avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prenatal 2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prenatal 2009

as dori sa stiu daca prenatalul este considerat vechime?
in cazul in care fac un an de munca pe 9 februarie 2010 as putea sa intru in prenatal in luna decembrie la 7 luni jumatate de sarcina cum este prevazut de lege?????

Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 10:50, 28 Noiembrie 2009
Buna seara,

da, puteti intra in prenatal, este considerat vechime( platiti CAS-ul pentru el) si oricum pentru calculul acestuia se vor lua ultimele 6 luni lucrate ca si baza de calcul.
Apoi, la terminarea concediului pre si postnatal veti intra in concediu crestere copil. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru concediu crestere copil, trebuie sa aveti 12 luni lucrate anterior datei nasterii copilului, si, va incadrati:) pentru ca se va lua in calcul si perioada de concediu medical.
Multa sanatate!
OUG 158/2005-Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Dedea24 Dedea24 Cand o sa intru in prenatal? am 5 luni si 2 saptamani as vrea sa intru in decembrie pe 26 in prenatal nasc in martie pe 20 ?cele 126 de zile pt concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal panteraroz26 panteraroz26 Buna ziua. Cand imi pot lua concediul prenatal?Si cum se va calcula indemnizatia pentru concediul prenatal? Multumesc. (vezi toată discuția)