Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate

sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ar fi indemnizatia pe care as putea sa o primesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:00, 9 Octombrie 2011
concediu prenatal are regimul unui concediu medica. il luati de la medicul de familie, incepand cu luna a 7-a . nu este obligatoriu.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
1. Concediul de maternitate este de 126 de zile si este format din concediu de sarcina (prenatal) si concediul de lauzie (postnatal).

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal Dedea24 Dedea24 Cand o sa intru in prenatal? am 5 luni si 2 saptamani as vrea sa intru in decembrie pe 26 in prenatal nasc in martie pe 20 ?cele 126 de zile pt concediu ... (vezi toată discuția)
Prenatal 2009 macovei nicoleta macovei nicoleta as dori sa stiu daca prenatalul este considerat vechime? in cazul in care fac un an de munca pe 9 februarie 2010 as putea sa intru in prenatal in luna ... (vezi toată discuția)
Calculul concediului prenatal, perioada suciugeorgeta suciugeorgeta am o salariata din 2009 care cu data de 01 .12 a intrat in prenatal. Cum ii voi calcula pentru luna decembrie medicalul si cate zile de concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)