avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții vor să cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii cu act de vânzare-cumpărare, dar fără plata prețului. Se impune un preț minim de vânzare?

Daca parintii vor sa cedeze apartamentul unuia dintre cei doi copii, cu act de vanzare/cumparare, trebuie sa faca dovada primirii banilor de la fiu? Mentionez ca actul de vanzare/cumparare se doreste a fi doar o formalitate agreata de ambele parti. Se impune un pret minim de vanzare? Unde se poate consulta lista cu pretul minim impus pentru vanzarea apartamentului?
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cris D. , utilizator 14:51, 26 August 2019
daca valoarea depaseste 50 mii de lei, plata trebuie facuta prin banca. Nu exista un pret minim de vanzare, insa pretul trebuie sa fie serios.
Pretul din grila il aflati la notar, insa pretul vanzarii poate fi mai mic.
Va mulțumesc pentru raspuns. Prețul minim din listele de la notariat este app 37.000 euro. In acest caz, pentru a nu fi necesară efectuarea tranzacției prin bancă (fiul nu dispune de suma respectivă) se poate face vânzarea cu 10.000 euro? In acest caz, mai este necesară dovedirea plății /încasării la notar sau e suficientă declarația vanzatorului ca a incasat suma aferenta vânzării (in cazul acesta părinții) si/sau a cumpărătorului (fiul)?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă declarați 10.000, actul o sa fie atat de stabil, ca si apa de ploaie.
O dată că e un contract intre părinți și copii, și e știut faptul că 99,9% dintre părinți nu iau bani si apoi, este un preț mai mic de jumatate.
Si atunci vine intrebarea: decât o astfel de "vanzare", de ce nu încheiati un contract de donație?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca parintii vor sa ii vanda fictiv unui fiu, ca celalalt sa nu aiba ce mosteni.
E adevarat ca dat fiind faptul ca vanzarea se face intre rude/ persoane apropiate, pretul poate fi mult mai mic fata de pretul pietii, care poate fi chiar mai mare decat valoarea din grila..
Totusi, daca puneti 10 mii, doar ca sa nu dati prin banca, proba platii pretului va consta doar in declaratia parintilor ca au primit si a vanzatorului ca a dat.. cam subtire proba asta.
Poate ar avea mai mult succes, daca copilul ar face un imprumut mai mare in perioada asta, sau chiar cumpara casa cu credit de la banca.
Daca el, copilul , are minim pe ec ca leafa si familie de intretinut, deci nici astia 10 mii nu i-a putut achita, celuilalt ii va fi usor sa dovedeasca ca a fost donatie deghizata.
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2019
gi-jane2, moderator
Daca doar simulati o tranzactie, ceilalti copii vor putea ataca actul si il vor putea anula (doar dupa decesul parintilor au acest drept). Deci ori puneti un pret serios si faceti transferul banilor prin banca, ori renuntati.

Alte discuții în legătură

Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Pentru o vânzare-cumpărare de apartament între mamă și fiică se impune un barem minim de preț? ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Doresc sa fac o vanzare cumparare pentru apartamentul mamei mele , catre mine , fiica ei.Desi exista un testament in acest sens , doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Bună seara. se poate face vânzare cumpărare între parinti ... Leea91 Leea91 Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între parinti și copil, părintii sunt lucizi,tineri și vor sa ii facă act de vânzare cumpărare dar nu la ... (vezi toată discuția)