avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama ar vrea să excludă de la moștenire copiii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama ar vrea să excludă de la moștenire copiii fratelui decedat pentru că nu se interesează deloc de ea. Cum poate face asta?

Buna seara ! Sunt din Constanta. Am fost 4 frati la parinti, dintre care mai traim doar doi. Unul dintre fratii decedati are 2 copii,celalalt nu a avut nici sotie nici copil. Tatal este si el decedat de mai bine de 10 ani, iar mama inca traieste. Eu si cealalta sora ne ocupam de ingrijirea mamei exclusiv de cand a imbatranit iar aceasta ar dori sa ne lase apartamentul mie si surorii mele intrucat nepotii din partea surorii decedate nu s-au ocupat de loc de dansa in toti acesti ani si nici nu au tinut legatura deloc cu aceasta. Problema este ca atunci cand tatal meu a decedat nu s-a facut dezbaterea de mostenire si am dori sa o facem in urmatoarea perioada. Cum ar putea sa lase aceasta apartamentul noua chiar daca dezbaterea inca nu s-a facut. Batrana este dispusa sa dea in scris prin orice mijloc sau prin testament ca doreste excluderea celor 2 nepoti de la mostenire. Din cate am citit insa, dezbaterea de mostenire trebuie insa facuta in prezenta si a celor 2 nepoti plecati de ani de zile.
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:03, 29 August 2019
Păi nu poate. Nici să vă lase apartamentul, nici să excludă nepoții.
Contactați un avocat și dezbateti succesiunea pe cale judecătorească.
Dar macar pot fi obligati la dezbatere in scris, sa-si asume si acestia ingrijirea mamei pe viitor si suportarea costurilor inmormantarii alaturi de mine si de cealalalta sora in viata, intrucat nu este corect ca doar unii sa aiba grija si sa mearga in spitale cu respectiva, sa plateasca medicamente si asa mai departe iar ceilalti sa nu se intereseze cu anii, nici macar cu un telefon si sa vina doar la impartirea apartamentului.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu pot fi obligați la nimic, decât printr-o hotărâre judecătorească.
Acum...tata e mort de mai bine de 10 ani. De ce ati așteptat să moară și surorile? Era bine să fi dezbătut succesiunea după tata, cat erau in viata toti copiii. Si cu cat o sa mai stati, o sa fie un alt deces si o altă moștenire.
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2019
raluk0207, utilizator
Intrucat sora mea decedata nu a vrut la momentul respectiv, dupa decesul tatalui intrucat nu avea bani si nici nu a acceptat sa o imprumutam noi. Acum doi ani, ne-am decis, sa facem dezbaterea, cand a fost si sora din urma de acord (cea decedata), dar intre timp s-a imbolvanit de cancer, si a murit in 3 luni de la diagnostic. Am incercat in ultimele luni de viata, sa o convingem sa facem dezbaterea dar acum voia, acum nu mai voia si in scurt timp nu te mai puteai intelege cu ea, nu mai era lucida. Iar acum, copiii au spus ca nici nu vor sa auda, dar nici nu s-au aratat dispusi sa vina sa ne ajute cu batrana, pt ca este foarte greu, se descurca si ea greu si noua ne e greu, ca avem si noi familii, avem si noi o varsta, si eu sunt bolnava de cancer.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
mama dvs va poate lasa testament, e ceva mai mult decat nimic. Sa il faca cat mai curand, ca dezbaterea mostenirii dupa tata, dureaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sorinmold sorinmold tata casatorit a doua oara.mama vitrega nu mai are copii.dupa ce a decedat tata apartamentul revine dupa cate stiu eu copiilor tatalui si mamei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, trebuie să facem succesiunea după tată decedat ... Vasilica22 Vasilica22 Buna ziua, trebuie să facem succesiunea după tată decedat de foarte mult timp (22 ani ). La masa succesorală suntem : mama , 2 frați și 2 băieți majori ... (vezi toată discuția)
Buna ziua as dori sa ma lămuriți cu o problemă a soțului.!tata ... Kertesz Anna Kertesz Anna Buna ziua as dori sa ma lămuriți cu o problemă a soțului.!Tata a decedat de 17 ani am ramas trei frati ,mama s a recasatorit iar acum 12 ani a decedat a ... (vezi toată discuția)