avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundație de la coloana comună de apă caldă, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundație de la coloana comună de apă caldă, reparație apartament cu deviz de 9.000 de lei: cine suportă costurile, asociația sau proprietarul?

Bună seara,

Apartamentul părinților mei a fost inundat complet de o avarie la coloana comună de apa calda a blocului ( ei locuiesc la et 1 si avaria a fost la 4)
Asociatia a reparat conducta dar refuză să achite reparațiile apartamentului ( deviz de aprox 9000 ron dat de o firmă de construcții)

Cine suporta reparațiile apartamentului si ce pași ar trebui urmați? Care este art de lege aplicabil?

Multumesc pentru lămuriri,
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 3 Septembrie 2019
4 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia nu poate fi facuta responsabila pentru aceasta paguba. Nu este obligata sa monitorizeze predictiv starea tuturor instalatiilor din proprietatea comuna. Nu aveti temei legal. Parintii dvs. urmaresc ce se intimpla cu conductele comune din dreptul apartamentului lor, care sunt intre pereti, pentru a raporta in fiecare zi starea lor, astfel incat sa nu fie afectat vecinul de la parter ? Si ei sunt proprietari din asociatie.

Singura posibilitate ar fi daca starea acelei conducte a fost sesizata anterior de cineva , inainte de producerea avariei si nu s-a intervenit pentru remediere, sau a existat un montaj facut de cineva de la etajul 4, fraudulos, in afara proiectului din constructie, care a afectat starea ei. Dar in acest ultim caz exista un vinovat, persoana care a modificat conducta.
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de condominiu si este obligata sa asigure buna functionarea a partii comune de constructii si instalatii
Daca proprietarul are prejudicii generate de instalatia parte comuna condominiu are dreptul sa solicite recuperare prejudiciu amiabil sau in instanta
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 63 (1) al L 196/2018 prevede ca AP urile sunt cele care au obligatia de a gestiona, intretine si mentine in functionare partile comune.
AP-ul are nu numai obligatia de a repara cand plezneste, cade in capul trecatorului, etc..., dar si obligatia de a prevede, de a executa reparatii preventive!!!
Deci, daca inundatia a fost provocata de o parte comuna a instalatiei responsabilitatea AP-ului este angajata.
Somati AP-ul in scris cu confirmare de primire sau, mai bine, prin intermediul unui avocat (avantaj, AP-ul va fi pus direct in situatia de a intelege ca nu va putea neglija problema).
Daca AP-ul nu va reactiona, veti avea deja un avocat care va sti ce trebuie facut pt a-i pune la plata in fata instantelor!!!
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu există nici o mențiune în legea 196/2018 despre prevenție, acțiune preventivă, mentenanță preventivă sau ceva legat de un astfel de context.

Nu există nici un reprezentant al asociației care sa aibă o astfel de atribuție.

Există doar obligativitatea existenței fondului de reparații.

O acțiune în instanță bazata pe responsabilitatea asociației ca persoana juridică sa facă acțiune preventivă tehnica (adică sa știe sa estimeze MTBF pentru tot felul de instalații și sa le monitorizeze în acest sens) va fi sortită eșecului.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru asemenea situaţii există Obligativitatea Asigurărilor de Locuinţe. Reparaţia coloanei este o chestiune de CONDOMINIUM şi este plătită de Asociaţia de Locatari şi costurile sunt distribuite asupra porprietarilor din condominium. Stricăciunile din proprietăţile private sunt ACCIDENTE şi din moment ce nu se poate stabili vreo cauzalitatea dintre Inacţiunea cuiva şi acer inacţiune ori acţiune ar fi provocat accidentul/incidentul NU AVEŢI NICI O ŞANSĂ în a vă recupera prejudiciile de la terţe persoane.

Alte discuții în legătură

Spart conducta de caldura in casa mea ,avand centrala proprie ! cine suporta pagubele tinand cont ca stau la etajul 3 si inundatia sa propagat pana la parter ! va multumesc frumos ! codrutz2007 codrutz2007 Sa sparta conducta de caldura in locuinta mea ce circula agentul termic pentru cei care nu au centrala proprie ,eu avand centrala proprie ! Cine suporta ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc Corina Muresan Corina Muresan Doresc sa stiu ce prevede legea in cazul in care terasa blocului este degradata si la etajul 4 ploua in casa. Sunt obligati toti vecinii sa participe la ... (vezi toată discuția)
Inundatie- ce poate face asociatia de proprietari? Lavinia L Lavinia L Buna ziua! Sunt in situatia in care unul din vecinii de sus ma inunda in baie de mai mult de 3 luni. Deja si faianta incepe sa cada, sa nu vorbim despre ... (vezi toată discuția)