avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... USCĂTORIA POATE FI ÎNCHIRIATĂ DE CĂTRE UN SINGUR ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

USCĂTORIA POATE FI ÎNCHIRIATĂ DE CĂTRE UN SINGUR PROPRIETAR ?

Mă interesează dacă uscătoriei i se poate aplica acest regim, ,,proprietarii direct afectați de vecinătate,, neexistând. Proprietarul are apartamentul comun cu zidul uscătoriei. Mulțumesc!!

Legea 196/2018 ...(2) Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori.
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
DaniSarah, utilizator
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 07:31, 5 Septembrie 2019
Nu vi se aplica articolul respectiv (adic art. 38 alin 2) pentru ca nu sunteti tert, ci proprietar si , banuiesc, cel cu apartamentul comun cu zidul uscatoriei.
Vi se aplica alt articol din aceeasi lege, pe care va las sa-l descoperiti (cum nu ati citat nici dvs.):

"Schimbarea destinatiei proprietatii comune este permisa cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a)numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari;
b)numai daca prin aceasta nu se impiedica folosirea in conditii normale a condominiului de catre toti proprietarii;
c)in baza acordului in scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d)dupa obtinerea prealabila a acordurilor, avizelor si autorizatiilor necesare prevazute de legislatia in vigoare, emise in conditiile legii de institutiile/autoritatile abilitate in acest sens."
Legea 196/2018
art. 36

Schimbarea destinatiei proprietatii comune este permisa cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a)numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti coproprietari;
b)numai daca prin aceasta nu se impiedica folosirea in conditii normale a condominiului de catre toti proprietarii;
c)in baza acordului in scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d)dupa obtinerea prealabila a acordurilor, avizelor si autorizatiilor necesare prevazute de legislatia in vigoare, emise in conditiile legii de institutiile/autoritatile abilitate in acest sens.
Bună ziua, domnule Cornel Vasile! Am citit art.36, însă nefiind de specialitate, revin la art.38, unde scrie altceva. ,,(2) Părțile comune pot fi utilizate de către TERȚI...,, Terțul este o PF sau PJ din afara asociației sau ȘI un proprietar interesat? Căci în acest caz e vorba de acordul doar a 2/3 din nr.total al proprietarilor, și vorbim, deja, despre un contract de închiriere, folosință sau concesiune. Specific că DESTINAȚIA nu se schimbă, rămâne tot uscătorie. Cer scuze, dar art.36 este foarte clar, însă lipsa de experiență în interpretarea legilor mă împiedică să înțeleg art.38.
De ce ar avea un terț din afară acces mai rapid al o locație comună, iar proprietarii, practic, nu vor putea niciodată beneficia de art.38 prin lipsa unui singur acord al oricărui proprietar. Mulțumesc încă o dată! Poate aveți răbdare să-mi explicați precum unui copil mic :)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
DaniSarah, utilizator
Mulțumesc, domnule latka! Nu este vorba despre propriul interes, nu eu sunt vecina uscătoriei. Am precizat mai clar ceea ce nu înțeleg, în răspunsul meu către domnul Cornel Vasile.
Cred că art.43 din lege este lămuritor.

Alte discuții în legătură

Buna seara, va rog sa- mi spuneti in ce conditii se face schimbarea ... Tanpartenie@yahoo.com Tanpartenie@yahoo.com Buna seara, Va rog sa- mi spuneti in ce conditii se face schimbarea destinatiei uscatoriei de la parterul unui bloc. Un proprietar care are o firma vrea sa ... (vezi toată discuția)
Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ... GCucu GCucu Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun lucians77 lucians77 Pt. inchiriere spatiu comun al asociatiei aste nevoie de aprobarea tuturor proprietarilor sau doar a 50+1 % dintre proprietari? (vezi toată discuția)