avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere: cuantumul maxim depășește ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere: cuantumul maxim depășește nevoile copilului iar pe mine m-ar pune în dificultate cu plata ratelor. Cum aș putea proceda în acest caz?

Buna ziua
Din păcate eu și soția mea am ajuns in pragul unui divorț. Avem o fetița, și am o întrebare legată de pensia alimentara care trebuie plătită. Știu ca in mod normal ar fi cuantumul maxim de 25% din veniturile mele, in cazul in câte fetița rămâne la mama. Ceea ce cere mama, cei 25% ar întreține lejer și pe fetița, și pe mama. Aceasta ne mai având nevoie sa lucreze. In schimb m-ar pune pe mine jntr-o situație delicata, eu având de plătit și rate.
Îmi puteți da un sfat, in cum as putea proceda? Va mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 13:55, 17 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea prevede că pensia este în cuantum de până la 1/4 din veniturile nete. așadar, dacă cei 1/4 reprezintă o sumă mare în raport de nevoile copilului, instanța de judecată va stabili o pensie în cuantum de până la 1/4 din veniturile nete.
Procentul de 1/4 este maximul, deci în ipoteza în care faceți dovada cheltuielilor dvs și a împrejurării că nevoile minorului urmează a fi satisfăcute cu o sumă mai mică, aveți șanse să se stabilească o sumă inferioară cuantumului menționat!
Și ratele se impart in urma divorțului.
Aveți varianta de a cere o parte din pensie in bani si alta in natura. Respectiv 500 lei pentru anumite cheltuieli si restul in funcție de nevoile copilului, nevoi pe care trebuie sa le susțină si mama nu doar dumneavoastră singur.
Dacă creditele au fost făcute im timpul căsătoriei si fosta soție va trebui sa participe la achitarea lor iar pensia alimentara este de PANA LA 25% nu procent fix de 25 %. Deci aveți toate sansele sa se stabilească mai puțin.
In cel mai rău caz, dacă se stabilesc 25% si fosta nu lucrează după 3 luni faceți alta acțiune prin care sa arătați ca sunteți singurul susținător financiar al copilului si xa acesta de fapt nu beneficiază de toți banii pe care ii plătiți.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea prevede un procent maxim de 1/4 din venitul net al parintelui nerezident.

Legea mai prevede si plata in natura in principal si in subsidiar transformarea pensiei in bani.

Tot legea este cea care coreleaza obligatoriu 2 notiuni cand vorbim de pensia de intretinere si anume: veniturile tatalui (tinand seama si de celelalte obligatii ale sale) si nevoile minorului.

Legiuitorul mai stabileste si ca ambii parinti sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere minorului.

Prin urmare, ceea ce aveti de facut este sa aratati instantei care sunt veniturile dar si obligatiile dvs financiare, sa aratati la cat se ridica lunar nevoile copilului si sa solicitati stabilirea (chiar si aproximativa si in natura) a contributiei solidare a mamei la cresterea si intretinerea copilului. Avand aceste informatii, instanta va putea decide.
Instanta de tutela stabileste plafonul pensiei de intretinere , cel de 25 % din veniturile nete efective fiind unul maximal .( legea nu diferentieaza tipurile de venituri).

Instanta de judecata tine seama de nevoile minorului, de veniturile efective realizate, insa si de indatoririle dumneavoastra.

Instanta de judecata poate stabili plata pensiei de intretinere in natura, insa aceasta modaliate de plata prezinta unele dezavantaje, inconveniente.

Nu poate fi cuantificata in mod cert, iar , in unele imprejurari, obligatia de intretinere este greu de realizat .( avem in vedere situatiile in care bunurile sunt transmise din diverse state, parintii locuind in tari diferite ).

In hotararea judecatoreasca, nu sunt specificate bunurile ce trebuie remise, cantitatile, intervalele de timp.

Pensia de intretinere o puteti remite int-un cont bancar, detinand efectiv o dovada a platii.

Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ptr 2 copii mitroigeorge mitroigeorge Am 2 baieti cu 2 neveste. primul baiat are 27 ani si am incheiat cu plata pensiei. pensia era stabilita % din salariu 16.5% ptr fiecare. Cel de-al 2 lea are ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie intretinere minor în cazul unui salariu mare edmond11 edmond11 Bună ziua, Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la problema următoare. Fosta soție m-a chemat în judecata pentru majorarea pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara bcfbmv bcfbmv Spuneti-mi va rog , cat este marja pentru plata pensiei alimentare pentru un copil si daca se tine cont si de alte datorii care le are cel ce trebuiesa sa ... (vezi toată discuția)