avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construire imobil pe suprafata in coproprietate fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construire imobil pe suprafata in coproprietate fara acordul partilor

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.
In 1973, tatal meu imi vinde mie si surorei 800 metri, in cota parte 1/2 fiecare, cu o casa pe acest pamant, formata din doua camere, cate o camera pentru fiecare. Cei 800 metri sunt o fasie de pamant lungade 82 metri si lata de 9.8 metri, cu o singura cale de acces, celelalte 3 parti fiind vecini. Prin 1976 sora darama casa batraneasca( fara acordul meu- nu stiam ca tr sa.i dau acordul) si isi face casa ei in locul celei batranesti. In 2010, fata surorei darama jumatate din casa din mamei ei din 76 si face o constructie noua, lata de aproximativ 9 metri, in prima jumatate de langa poarta ( calea de acces). Nu are acordul meu pentru constructia noua. Acum, aflu ca din 2010, toata suprafata de 800 metri, la care eram coproprietar, este intabulata si apare in cartea funciara ca fiind a surorei mele cu drepturi 1/1. Am facut plangere penala, urmeaza sa fie facuta cercetarea in cauza... Eu as vrea sa ies din indiviziune si sa cer drept de accesiune sau sa daram constructia de pe partea mea. Intrebarea este, legea imi ofera jumatate din fasia de 800 metri cu latimea jumatat din cei 9.8 metri ( adica o fasie lata de 4,9 metri si lunga de 82 sau lata de 9.8 metri si lunga de 41 metri)? Daca imi ofera jumatatea ingusta si lunga, pot sa cer demolarea/ acceptiunea de imobil avand in vedere ca la constructie nu a avut acordul meu? Daca exista o singura cale de acces, si este imprejmuita de vecini, sunt sanse ca instanta sa.mi dea la partaj fasia lata si lunga de 41 metri? Dar daca in prima jumatate este casa in cauza, cum as avea acces la proprietate?
Eu as dori sa obtin demolarea sau acceptiunea la imobil. La care am sanse mai mari?
Daca vand cei 400 metri unui nepot ( ca sa umble el prin tribunale) el are aceleasi drepturi ca si mine la acesti 400 metri? Ce pot eu face legal, el ar avea aceleasi drepturi?
Va multumesc anticipat si astept cu interes parerea dumneavoastra.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Octombrie 2019
ionut simion, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate cumpăra dreptul de cotă-parte dintr-un teren intravilan fără ieșirea moștenitorilor din indiviziune? ionut simion ionut simion Buna ziua, Doresc sa cumpar dreptul de cota parte de la verii mei. Ei au mostenit pamantul de la tatal lor, este in intravilan, cota parte de 1/2 dintr.o ... (vezi toată discuția)
Blocare cale de acces Adrian_V Adrian_V Buna ziua, incerc sa ajut o cunostiinta cu o problema pe care o are referitor la o cale de acces. Situatia de fapt este urmatoarea: 2 loturi de pamant, ... (vezi toată discuția)
Autorizarea executarii lucrarilor de constructie ceraselamihaela ceraselamihaela Buna ziua,detin un teren ( lat 5mp,lung 40mp) cu o casa din paianta demolabila tip vagon si lipita de cea a vecinului.Intentionez sa o daram si sa construiesc ... (vezi toată discuția)