avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Blocare cale de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Blocare cale de acces

Buna ziua, incerc sa ajut o cunostiinta cu o problema pe care o are referitor la o cale de acces.

Situatia de fapt este urmatoarea: 2 loturi de pamant, situate in mediul rural in lateralul unui canal prin care trece un rau. In actele de proprietate, intre marginea canalului respectiv si granita loturilor este o suprafata de cativa metri, care a fost folosita mult timp drept cale de acces la loturile respective. Recent, vecinul, imediat dupa ce si-a construit ilegal un pod peste canalul respectiv, a hotarat sa se "improprietareasca" si pe suprafata dintre marginea canalului si granita proprietatii sale, blocand astfel calea de acces prin care cunostiinta mea ajungea la terenul sau. Il putem numi cazul clasic de "mutat gardul cativa metri mai incolo ca si asa nu observa nimeni" + amenintari si comportament agresiv. Binenteles, dupa incercarea de a rezolva disputa pe cale pasnica, am incercat sa apelam la institutiile statului :
- politia - ne-au spus frumos sa fim vecini buni, ba chiar ne-a recomandat sa "ne cerem voie" sa trecem pe acolo, deoarece "da, in acte e al meu" e un argument suprem. Dupa mai multe incercari, ni s-a recomandat sa ne adresam Primariei.
- Primaria - dupa multe usi inchise in nas si diferite sesizari, intr-un sfarsit am aflat ca portiunea respectiva de teren, nu apartine Primariei, ci Apelor Romane ca e langa canalul respectiv
- Apele Romane - vin 2 "inspectori", incidental unul chiar amic de pahar cu vecinul in cauza si complet orb la podul construit ilegal, ne recomanda aceasi aberatie cu "cerut voie" + ne da de inteles ca nu va misca un pai. Evident, am schimbat tonul si dupa multe alte presiuni, aflam cu stupoare ca nici a Apelor Romane nu este terenul, ci a Ocolului Silvic !
- Ocolul Silvic - desi anterior ne trimisesera pe "cai gresite", in cele din urma admit ca terenul apartine de ei dar ne trimit iar in derizoriu "ca nu ne pot ajuta", "ca ei nu pot sa ne elibereze nici un act" etc

Situatia a devenit de-a dreptul aberanta: avem 3 institutii care recunosc blatant si ca podul respectiv e construit ilegal (vecinul are cumva impresia ca toata lumea are orbul gainilor si nu face diferenta intre un "podet" si un pod in toata regula ce poate fi traversat cu un camion) dar si ca acel pamant nu apartine vecinului, dar cu toate acestea imi tot trimit cunostiinta pe o poteca alaturata, practicabila doar cu piciorul, in sir indian, pe motiv ca "hai mai nene, cata nevoie ai tu sa treci pe dincolo". Ca sa fiu mai precis, cand vecinul si-a ridicat casa era ok sa bage utilaje grele pe acea cale de acces dar acum, cunostiinta mea ar trebui sa duca cate o caramida in mana, pe poteca respectiva, sa nu cumva sa deranjeze somnul cuiva.

Aici as avea nevoie de cateva sfaturi - in principal ma intereseaza urmatoarele:
1. de ce acte am nevoie de la Ocolul Silvic? nu cred ca respectiva bucata de teren este trecuta pe undeva drept "cale de acces" dar as dori sa stiu exact in care act ar trebui sa existe mentiunea respectiva
2. cu actul respectiv, carei institutii trebuie sa ma adresez pentru a cere catalogarea pamantului respectiv drept cale de acces
3. avand in vedere ca domnul de la Ocolul Silvic ne-a tot repetat ca nu ne poate ajuta, care ar fi calea corecta de urmat intr-o instanta de judecata (ce tip de cerere/actiune) ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 19:33, 19 Iulie 2014
Buna ziua!
In primul rand trebuie unplan cadastral si in functie de ce este in el se poate da o recomandare.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt.

Il voi intreba pe respectivul daca detine un plan cadastral (este posibil, terenul este cumparat in ultimii ani si este intabulat, totul cu acte in regula) iar daca raspunsul este nu, banuiesc de la Oficiul Judetean de Cadastru, Geodezie si Cartografie se poate obtine unul.

In linkurile de mai jos am atasat 2 poze via Google Maps pentru a se intelege mai bine situatia:
- in ansamblu - [ link extern ]
- in detaliu - [ link extern ]

Dupa cum se vede in poza 1, singura cale de acces este cea reprezentata de sagetile galbene, via drumul comunal, respectiv pe marginea canalului (canalul are aprox 7 metri latime si 2.5 adancime) - din start, trecerea " la mica intelegere" pe podurile construite ilegal (se vad si in poze) nu este o solutie si nu a fost niciodata.

Toate cele 3 terenuri A, B, C (unde A apartine cunostiintei mele si B vecinului buclucas) au fost cumparate simultan, in toate 3 fiind trecuta ca limita inspre canal "6 metri de la marginea acestuia" - respectiv ce este subliniat cu albastru in poza 2. Ei exact aceasta fasie de 6 metri, care trece prin fata tuturor proprietatilor, este calea de acces in cauza, mai exact de cand vecinii si-au ridicat "podetele" si s-au gandit sa se improprietareasca, sugerand o poteca prin padurea din spate drept cale de acces cunostiintei mele.

Tocmai din cauza locatiei acestei fasii s-a si creat dute-vino-ul intre Primarie, Apele Romane si Ocolul Silvic (toate suferind de un incredibil exces de zel gen "si ce daca?").

Inteleg ca nu i-ar strica nimanui inca o curte de 6 metri cu trecere directa in podul construit ilegal ce da direct in drumul comunal, dar situatia respectiva (ocolisul si fasia drept cale comuna de acces) era cunoscuta de toti la data cumpararii terenurilor.

Cu planul cadastral in mana, ce solutii am?

Va multumesc
Singura solutie eficienta (nu si legala) e sa va faceti si dumneavoastra un pod ilegal si asa veti afla cine are dreptul asupara terenului.
Fiindca dumneavoastra veti fi amendat de toti cei pe care i-ati sacait cu memorii.

Sa nu uitam ca pe vremea comunistilor legile erau facute ca sa te oblige sa fii cinstit, acum sunt facute sa te oblige sa fii necinstit adica hot.
Solutii ilegale/imorale ar fi destule, va dati seama, dar o solutie legala, oricat ar fi ea de dificil de obtinut, este intotdeauna de preferat. In plus, misterul proprietatii pamantului respectiv este deja elucidat (Ocolul Silvic)

Momentan adunam toata documentatia necesara...ma gandesc totusi, pe loturile stanga/dreapta sunt construite 2 case (una a vecinului buclucas), case construite inainte ca respectivii sa isi fi atasat si "podetele" ilegale - cum au obtinut autorizatia de construire fara o cale de acces?

SIngura solutie pe care o vad e asa:

1. obtinut toate planurile cadastrale, din cate am inteles, cunostiinta mea are si niste planuri mai vechi care dovedesc ca fasia respectiva era utilizata drept cale de acces inainte ca terenurile sa treaca in proprietate privata

2. cu toata documentatia in mana, petitionat Ocolul Silvic sa clarifice statutul terenului respectiv raportat la loturile din jur, respectiv declararea drept cale de acces a fasiei respective

3. in functie de raspunsul lor, chemat in judecata vecinul (obligatia de a face) pentru a demola gardul/zidul pe care si-l consolideaza in momentul de fata + chemat Ocolul Silvic pentru a clarifica situatia terenului in caz ca au "evitat" sa o faca anterior

Se poate cere instantei de judecata sa declare ea, prin HJ respectiva fasie cale de acces?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2014
Adrian_V, utilizator
In mod normal orice bucata de teren trebuie sa aiba o cale de acces, fie direct la un drum public, fie prin drept de servitute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces pe o proprietate leotescu leotescu Ma numesc Vasile Popescu si sunt propietarul unei livezi cu iesire la raul Ialomita. Pana in anul 1971 drumul de acces la propietate era de-a lungul raului, ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat de curând 2 proprietăți iar ele sunt amplasate ... 1993florin 1993florin Am cumpărat de curând 2 proprietăți iar ele sunt amplasate peste un pârâu....in momentul de față există un podeț improvizat de fostul proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Angajatii primariei au intrat cu utilajele pe terenul meu fara a ma intreba pirina pirina Am o intrebare: am o constructie noua pe un teren care se afla in apropierea unui canal. Aveam cumparate 3 rabe de pamant pentru nivelarea terenului iar ... (vezi toată discuția)