avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate cumpăra dreptul de cotă-parte dintr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate cumpăra dreptul de cotă-parte dintr-un teren intravilan fără ieșirea moștenitorilor din indiviziune?

Buna ziua,

Doresc sa cumpar dreptul de cota parte de la verii mei. Ei au mostenit pamantul de la tatal lor, este in intravilan, cota parte de 1/2 dintr.o suprafata de 800 metri. Cei patru veri, nu au dezbatut mostenirea. Tatal lor a cumparat pamantul cu contract de vanzare cumparare in 1973.
Pot sa cumpar dreptul de cota parte fara sa dezbata mostenirea?
Care ar fi ordinea procedurii de cumparare? Daca eu cumpar dreptul de cota parte, am aceleasi drepturi pe care le.ar avea verii mei dupa mostenire?
Momentan, suprafata este intabulata cu drept de 1/1 de cealalta parte care a cumparat in 1973 suprafata ( au cumparat 2 frati suprafata de 800 metri cu 1/2 cota parte). Ar trebui sa anulez vechea intabulare in care cealalta parte apare in cartea funciara cu 1/2?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 16:07, 14 Noiembrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au moștenit?
De unde rezultă că ar fi moștenit, dacă nu vă prezintă un certificat de moștenitor după tatăl lor? Calitatea de fii ai tatălui lor nu-i destulă spre a fi ȘI moștenitorii acestuia. (La naștere nu te întreabă nimeni dacă vrei să vii pe lume în „ograda” cui ai venit, dar la moartea celui despre a cărui moștenire este vorba trebuie să-ți exteriorizezi voința de a fi ori de a nu fi moștenitor al defunctului).

Dacă nu vreți să cumpărați doar o cotă-parte din ... pielea ursului din pădure, atunci ar trebui ca verii dvs. să vă prezinte un certificat de moștenitor după tatăl lor (actul final al dezbaterii succesorale) din care să rezulte CINE și CE vinde, mai exact.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Multumesc.
Am inteles ca :
- tr sa dezbata mostenirea daca vor sa.mi dea cota parte din teren (chiar daca dau toti semnatura ca.mi vand, fara certificat mostenitor nu este valabil);
- vanzarea de cota parte este posibila ( imi spunea cineva ca a fost interzisa prin lege aceasta practica).
Ca si procedura, cum ar trebui sa facem? Ei sunt toti 4 in Spania...
1. Sa faca certificat mostenitor;
2. Contract de vanzare cumparare cota parte din teren? Aici ei trebuie sa fie toti in tara sa semneze contractul? Cum as putea sa fac astfel incat ei sa nu faca un drum pana in Romania ca sa dea semnatura?

Multumesc anticipat.
Ar trebui niste detalii suplimentare:
- terenul este agricol?
- pe langa veri mai este si altcineva copropietar?


ionut simion a scris:

Multumesc.
Am inteles ca :
- tr sa dezbata mostenirea daca vor sa.mi dea cota parte din teren (chiar daca dau toti semnatura ca.mi vand, fara certificat mostenitor nu este valabil);
- vanzarea de cota parte este posibila ( imi spunea cineva ca a fost interzisa prin lege aceasta practica).
Ca si procedura, cum ar trebui sa facem? Ei sunt toti 4 in Spania...
1. Sa faca certificat mostenitor;
2. Contract de vanzare cumparare cota parte din teren? Aici ei trebuie sa fie toti in tara sa semneze contractul? Cum as putea sa fac astfel incat ei sa nu faca un drum pana in Romania ca sa dea semnatura?

Multumesc anticipat.


Nu a fost interzis prin lege. Insa vorbim de lucruri diferite.
O data este vorba despre vanzarea de drepturi succesorale, care se poate face si fara dezbaterea mostenirii. Nu e interzisa, insa e riscanta, pentru ca achizitionati ceva...pe care nu sunteti sigur. In functie de optiunea succesorala a celolalti mostenitori, drepturile dvs, eventuale, se pot mari sau micsora. In orice caz este o situatie litigioasa, dvs dobandind doar niste drepturi.
Apoi, vorbim despre transmiterea unei cote dupa dezbaterea succesiunii. Prin cumpararea acesteia deveniti proprietar exclusiv pe o cota determinata. De asemenea, sunteti asigurat prin faptul ca vanzatorul are un act de proprietate (certificatul de mostenitor), are intabulare si ulterior, veti putea intabula si cota dvs.
Referitor la intrebarile dvs.
1. Da, trebuie sa dezbata succesiunea, sa obtina certificatul de mostenitor, sa intocmeasca documentatia cadastrala si sa intabuleze certificatul de mostenitor.
2. Da, fie vin personal, fie se prezinta la Consulat sau Ambasada si intocmesc o procura pentru dezbaterea succesiunii si una pentru vanzare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie realizate dezbaterile succesorale, dupa toti defunctii, in mod cronologic, in functie de data decesului acestora.

Succesiunea este deschisa prin moarte.

Numai dupa ce este dezbatuta succesiunea sunt stabilite cotele -parti din dreptul de proprietate, bunurile din masa succesorala, precum si calitatea de succesor.

Cota-parte, odata ce este determinata(prin hotarare judecatoreasca, ori prin certificat de mostenitor ) poate fi instrainata.

Nu este necesara sistarea starii de indiviziune prin imparteala.

Totusi, trebuie gasit un potential cumparator care sa accepte starea de coproprietate.


Va sunt necesare masuratorile cadastrale, respectiv intabularea.

Verificati aceste inscrisuri, anterior vanzarii.

Procura speciala poate fi incheiata la CONSULAT/ AMBASADA.

Poate fi perfectat un antecontract, in ce priveste un bun imobil ce s-ar dobandi in viitor.

In cazul in care nu este realizata dezbaterea succesorala, veti investi instanta de judecata, in vederea restituirii avansului .(ori a dublului avansului, in functie de clauza contractuala).

Puteti fi asistat de un avocat, in fata notarului public.

Succes!
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Cumparare drepturi succesorale fara certificat de mostenitor Epuree Epuree Buna ziua, Bunicii au avut 5 copii, eu sunt nepotul bunicilor. Ordinea celor morti este, primul un unchi (are 4 copii in viata si sotia moarta), al doilea ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)