avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartozare diferente apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartozare diferente apa calda

factura radet in valoare de 3186.03 lei. pt incalzirea din apartamente si 605.35 lei pt agent termic incalzire apa calda. total factura 3791.38 lei. consumul proprietarilor de 23.70 mc apa calda. consumul citit de radet 73.73 mc. pierderile la asociatie se impart proportional cu consumul. un proprietar a avut consum de 5 mc apa calda si 2 mc apa rece. i s au pus pierderi de 233, 09lei. matematic cum se calculeaza pierderile de apa calda? e corecta suma asta de 233, 09?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:57, 12 Decembrie 2019
Legiuitorul a dispus reguli generale ,nu a prevazut situatii speciale
Legiuitorul nu a dispus procedura concreta pentru repartizat supliment consum utilitati
Se uziteaza 3 variante de calcul,care nu sunt perfecte si care de multe ori genereaza discutii intre proprietari
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inainte de a "calcula" justetea unei astfel de impartiri a diferentei de consum apa calda ar trebui sa va intrebati in asociatie cum poate sa existe o astfel de diferenta. Practic se consuma cam o treime din ce intra , conform cu indicatiile contorului de bransament si a sumei contorizarilor individuale. "Pierderile" sunt duble !!! Dupa cantitate pare a fi consumul unei scari cu vreo 20 de apartamente. In general diferentele ies mari (dar nu atit de mari, proportional) la un numar mare de apartamente. Cred ca prima grija a dvs. ca asociatie este sa verificati corectitudinea unei astfel de situatii. Ar fi si mai grav daca situatia este persistenta, luna de luna. E foarte posibil ca acel consum raportat de persoana cu 5mc consumati sa fie corect si atunci el ar fi penalizat pentru corectitudine, daca faceti impartirea proportional dupa consum. De ce nu o faceti dupa numarul de persoane existent in fiecare apartament ? Legiuitorul a prevazut acest lucru la art. 82 din legea 196/2018 atunci cind sunt niste consumuri care nu se pot masura. "Pierderile" sunt niste consumuri care nu se pot masura. Se pot depista la cei vinovati, daca exista vointa in asociatie.
Ultima modificare: Joi, 12 Decembrie 2019
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme referitoare la calculul consumului de apa calda si apa rece ceilie ceilie buna ziua ! am rugamintea sa imi precizati daca exista un temei legal pentru urmatoarea situatie : in cazul unui apartament contorizat din bucuresti , ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda in orasul constanta??? marianb13 marianb13 as vrea sa stiu cat costa un metru cub de apa rece si unul de apa calda pt judetul Constanta....si as vrea sa mai stiu daca afirmatia e corecta : 1 mc de apa ... (vezi toată discuția)