avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente

Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente.
Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe apa consumata in apartamente, si in baza caror articole legislative??
Mentionez ca lunar consumul de apa rece la bransamentul scarii este 105 -110 mc, iar consumul de apa rece contorizat la nivel de apartamente este de 58 - 65 mc.de apa rece. Diferentele reprezinta 45 - 50mc lunar. Diferentele ajung si la 71% fata de consumul contorizat in apartamente.
Diferentele de consum pe apa calda sunt mai mici, respectiv 15 -25 mc.
Diferentele ajung procentual la 71% fata de consumul contorizat in apartamente.
Diferentele de apa calda ajung la 25-30% fata de consumul contorizat in apartamente.
Este corect pentru toti locatarii ca valoarea facturii sa se descarce direct pe consumul contorizat din apartamente, in conditiile in care consumurile din apartamente sunt total diferite variind intre 0 si 6mc? In aceasta situatie diferentele nu mai exista.
Adica, sa zicem ca 600.00 lei fac 100 mc contorizati la bransamentul de scara pentru apa rece si
acesti 600,00 lei se descarca pe consumul din apartamente, adica pe 58 mc. In aceste conditii, pretul pe metru cub de la 6.00 lei la bransament, ajunge la 10.38 la robinetul din apartamente. Apartamentele care sunt cu 4 persoane si consuma 1 mc de apa rece platesc 20.76lei, iar apartamentele care consuma 5mc de apa rece platesc 50.76 lei.
Acest pret pe mc de apa rece de pe conducta de apa rece, se aplica si apei reci inaite de a fi calda de pe conducta de apa calda. Pe conducta de apa calda pierderile sunt mai mici, oare de ce se foloseste acest pret al apei reci care include pierderile de pe conducta de apa rece?

Astept un raspuns.
Multumesc mult!


Cel mai recent răspuns: vladut2 , utilizator 09:37, 7 Aprilie 2013
Adica, pe scurt, dv. intrebati de ce diferentele de apa se repartizeaza dupa criteriul consumului, da?
Probabil pentru ca asa s-a hotarat la dv. in asociatie.

In legislatie nu exista impunerea unor criterii anume pentru repartizarea diferentelor intre cantitatea facturata si cantitatea declarata a proprietarilor. Asa zisele pierderi.
Fiecare asociatie isi face propriul Regulament de impartire a acestei diferente, la alegere intre cota-parte, consum, nr. persoane, egal pe apartamente... sau poate fi chiar o combinatie ponderata intre aceste criterii, avandu-se in vedere multiplele cauze care duc la aceasta diferenta.

Repartizarea in consum, cum e cazul dv., a diferentei conduce logic la marirea pretului apei fata de cel facturat.
Dar indiferent cum ar fi impartita aceasta diferenta, proprietarii platesc in plus la pretul din factura al apei prin plata acestei diferente.
Ideea e, "CAT"
Am inteles si va multumesc, dar mai exista in vigoare legea metrologiei, sau s-a anulat?
Repartizarea pierderilor, diferentelor proportional cu consumul poate fi aplicat in cazul in care toate consumurile din apartamente sunt egale sau atunci cand nu depasesc 5% din consum, conform tolerantei date de clasa de precizie a apometrelor. Acestea sunt agreate de BRML si considerate bune, iar producatorul in specificatiile tehnice precizeaza o clasa de precizie de maxim5%. De ce nu se respecta acest lucru. Diferentele mai mari de 5% nu pot fi contorizate artificial prin majorarea pretului.
In practica asociatiilor de proprietari,exista 4 variante de repartizare supliment consum apa,
Nu exista formula care sa satisfaca pretentiile tuturor proprietarilor,fiecare varianta putand fi contestata de o anumita categorie de proprietari
Este temeinic ca diferenta de consum impusa suplimentar consumului individual contorizat sa conduca la majorarea pretului mc apa
Conform HG 1588/2007 ART. 33 (1),, Asociatiile de proprietari constituite în condominii cu mai multe scari pot sa îsi monteze contoare de apa pe fiecare scara în parte, pentru defalcarea consumului?.
,,Consumurile înregistrate de aceste contoare pot fi utilizate la repartizarea facturii pe fiecare scara. Diferentele fata de consumul înregistrat de contorul de bransament se repartizeaza fiecarei scari în cote-parti egale, în baza conventiei scrise dintre asociatiile de proprietari înfiintate pe scari sau tronsoane de cladire?
Conform Legii 230/2007 Art. 48. (2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
Cele dou? articole, respectiv art. 33 din HG 1588/2007 şi art. 48 din Legea 230/2007 nu sunt cu caracter de recomandare şi arat? concret modul de repartizare al consumurilor pe fiecare scar? şi mai departe pe apartamente.
Ţinând cont de preciz?rile art. 33 din HG 1588/2007 şi de preciz?rile art. 48 din Legea 230/2007 este gresit daca se formuleaza:
Diferenţele fata de consumul înregistrat de contorul de bransament se repartizeaz? pe fiecare scar? în cote-parti egale şi mai departe la num?rul de persoane de pe fiecare scar? din luna respectiv?, în cote-parti egale, în baza conventiei scrise dintre asociatiile de proprietari înfiintate pe scari sau tronsoane de cladire.

este gresit daca se formuleaza?
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
Diferentele de consum rezultate intre factura si total indexi individual comunicati se repartizeaza in conformitate cu varianta de calcul acceptata de adunarea generala/comitetul executiv al asociatiei de proprietari

Alte discuții în legătură

Repartizarea pe apartamente a cheltuielilor pentru apa calda/rece margancostel margancostel Este vorba de modul de repartizare pe apartamente (toate prevazute cu apometre individuale) a contravalorii diferentei dintre volumul de apa inregistrat de ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)