avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inregistrare telefonica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inregistrare telefonica

Stimati Colegi,

Se poate dispune inceperea urmaririi penale pe baza unor inregistrari telefonice fara autorizarea motivata a judecatorului, doar pe baza unei inregistrari pe care o persoana (reclamant) le detine? Constituie mijloc de proba aceasta inregistrare?
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 22:06, 8 Decembrie 2009
(1) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.

(2) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica. Dispozitiile alin. 1 se aplica in mod corespunzator.

(3) Autorizatia se da pentru durata necesara interceptarii si inregistrarii, dar nu pentru mai mult de 30 de zile, in camera de consiliu, de presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia, in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. in lipsa presedintelui instantei autorizatia se da de catre judecatorul desemnat de acesta.

(4) Autorizatia poate fi reinnoita, inainte sau dupa expirarea celei anterioare, in aceleasi conditii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile.


Trebuie sa fie mai multe mijloace de proba.
DA, sunt mijloace de proba insa pot sa fie insuficiente asa cum a spus si dl Lascoschi. Parerea mea este ca se poate dispune si IUP insa depinde de situatie. Pt santaj spre exemplu consider ca s-ar incepe urmarirea daca inregistrarea este relevanta.

@ amorelu
cred ca faceti o MARE CONFUZIE

vedeti 91/6 CPP
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
dorians, utilizator
Sunt de acord faceti o mare confuzie si va spun si de ce.
Potrivit art. 91 ind.6 alin 2 Cpp inregistrarile efectuate de parti sau de alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari constituie mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.
Pot fi considerate probe inclusiv inregistrarile in mediu ambiental insa acestea teoretic au un regim mai special deoarece in mod normal ele trebuie facute cu mijloace puse la dispozitie de catre organele de ancheta. Nu este necesar sa aiba autorizatie de la Instanta , procurorul poate da Ordin de ascultare de 48 de ore insa motivat. Daca in cele 48 de ore a strans suficiente probe sau indicii pe baza lor merge la Judecator pentru a primi autorizatie de interceptare pt 30 de zile.
Astfel din punctul meu de vedere se poate pune in miscare actiunea penalape baza unor inregistrari dar coroborate cu plangerea si declaratia sau declaratiile date de partea sau partile vatamate.
dorians a scris:

DA, sunt mijloace de proba insa pot sa fie insuficiente asa cum a spus si dl Lascoschi. Parerea mea este ca se poate dispune si IUP insa depinde de situatie. Pt santaj spre exemplu consider ca s-ar incepe urmarirea daca inregistrarea este relevanta.

@ amorelu
cred ca faceti o MARE CONFUZIE

vedeti 91/6 CPP



Chiar si in caz de trimitere in judecata se poate ajunge la achitare.;)
Depinde foarte mult de tot ceea ce se intampla in proces.
De aceea, unele instante hotaresc ceva si apoi altele altceva.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat? xuser xuser Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc) Am auzit la stiri ceva genul \"Dosarul Alro Alatina a fost inchis ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)
Sanctiune la hg 585/2002 florindr florindr salutare ! am nevoie de ajutor ! sunt politist si pentru dovedirea unor abuzuri savirsite impotriva mea de niste tovarasi sefi, am folosit un telefon mobil ... (vezi toată discuția)