avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea domiciliului minorului, în străinătate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea domiciliului minorului, în străinătate

Buna seara! Din august 2017 locuiesc împreună cu băiatul meu, acum în vârstă de 8 ani, în Germania. In iulie, anul acesta, ii expira pașaportul si procura de ieșire din țară și trebuie sa le reînnoim. Cand am plecat din România, am avut acordul tatălui si o înțelegere ca băiatul sa meargă în vacanță de vară si cea de iarnă la el, iar tatal lui nu contribuie cu nimic la creșterea lui. Băiatul meu merge in Germania la școală, deja in clasa a 2-a, eu lucrez cu norma intreaga si avem si o locuinta in chirie, unde are tot confortul, legea nemțească nici nu permite altceva. Problema este ca acum tatăl lui nu mai vrea sa își dea acordul ca fiul nostru sa ramana in Germania si spune ca la vara cand o sa meargă la el, nu o sa il mai lase sa plece, ba chiar o sa ma dea in judecata ca sa il ia el. Ce pot face in aceasta situație, pot cere stabilirea domiciliului aici, având în vedere că oricum el aici locuiește de 2 ani jumătate, adică practic aici are domiciliu?
Va mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: User2017 , utilizator 14:28, 22 Februarie 2020
Avans în vedere ca minorul locuieste cu dvs orice demers juridic este de competența instanțelor germane.Asa ca e greu de crezut că tatăl poate susține un proces în Germania, acolo nu merge cu onorarii de câteva sute de lei sau cu cereri copiate de pe net cum încearcă să facă multi justitiabili.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatăl nu a dat procura pentru schimbarea domiciliului din ce înțeleg și pare ca nu e de acord cu acest demers. În al doilea rand, faptul ca mama a schimbat abuziv domiciliul nu înseamnă că acum autoritățile competente sunt cele germane. Legal copilul nu a fost mutat.
Ordonanță pentru stabilirea domiciliului în Germania. În felul acesta nu o sa mai depindeti de procura.
O faceți în România, va angajați avocat, nu durează mult.
Cititi dispozițiile Regulamentului 2001/2003 art 8 și lăsați sfaturile oferite după ureche.Posibil sa fi suferit modificări dar principiul a rămas același ,numai cand aude instanta ca domiciliul minorului e în altă țară și invoca exceptia necompetentei generale a instanțelor romane.Am avut cauze la j5 erau zeci de dosare în care instanta invoca exceptia dar nu dvs cunoașteți mai bine ....

When a scris:

Tatăl nu a dat procura pentru schimbarea domiciliului din ce înțeleg și pare ca nu e de acord cu acest demers. În al doilea rand, faptul ca mama a schimbat abuziv domiciliul nu înseamnă că acum autoritățile competente sunt cele germane. Legal copilul nu a fost mutat.
Ordonanță pentru stabilirea domiciliului în Germania. În felul acesta nu o sa mai depindeti de procura.
O faceți în România, va angajați avocat, nu durează mult.


Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Cititi dispozițiile Regulamentului 2001/2003 art 8 și lăsați sfaturile oferite după ureche.Posibil sa fi suferit modificări dar principiul a rămas același ,numai cand aude instanta ca domiciliul minorului e în altă țară și invoca exceptia necompetentei generale

Mai multa atenție la exprimare ca nu ne tragem de șireturi.
Domiciliul copilului era în România.
Dacă pe procura data de tata este menționat ca este de acord ca domiciliul copilului sa fie în Germania sau dacă au încheiat convenție la notar ca din România domiciliul copilului sa fie în Germania atunci da, reședință copilului e acolo. Însă nici asa Germania nu poate face nimic pentru ca un copil roman sa iasă din România. Domiciliul tatălui e în România și el trebuie dat în judecata acolo pentru suplinire acord pașaport și ieșire din tara. Pașaportul tot la ambasada românească se face.autoritatile românești cer prezenta ambilor părinți sau suplinire acordului a unuia dintre ei de către o instanta românească.
Dacă însă au stabilit verbal și doar a dat o procura de ieșire din tara pe termen de 3 ani atunci autoritățile competente sunt cele românești.
Dacă ar fi adevărat ce spuneți dumneavoastră orice părinte care pleacă în vacanta și își înscrie copilul la școală în alta tara nu mai e obligat sa se întoarcă și procesul se judeca în tara în care a plecat. Ceea ce nu e adevărat.
După ce procura expira, dacă copilul nu e în tara mama poate fi acuzata de răpire.
Revin, stimata inițiatoarea a topicului, când ați divorțat sau separat ați avut autoritate părintească comuna cu fostul partener? Ce scrie pe procura de ieșire din tara?
Aveți în scris faptul ca este de acord ca domiciliul micuțului sa fie în Germania și el sa îl vadă în vacante doar?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
When, utilizator
Buna ziua! Avem custodie comuna, iar acordul a fost verbal, a dat procura doar de ieșire din țară, dar a știut de la început că o să ne stabilim aici, nu am stabilit domiciliul copilului in mod abuziv. Pana in decembrie 2019 nici tatăl nu a locuit în România și a fost prezent doar in perioada Crăciunului pentru a sta cu băiatul, deși eu mi-am respectat înțelegerea și l-am dus in tara si in vacanțele de vară. Acum tatăl si-a mutat din nou familia in tara si spune ca nu mai vrea sa il lase sa locuiască în Germania, deși de cand am plecat din România nu a contribuit cu nimic la creșterea lui si nu a făcut nici un efort sa il viziteze, eu am fost cea care a insistat sa mentina legătură macar telefonic. Domiciliul copilului este stabilit la mine, o dată prin convenția de divorț și apoi printr-o hotărâre judecătorească, rezultată dintr-un proces pe care il inițiase tatăl pentru ca voia sa il tina la el, pentru pensia alimentară. Nu doresc sa initiez un proces in Germania, dar as dori sa stiu ce opțiuni am, în cazul în care tatal continuă să se opună ca baiatul sa isi continue viata in Germania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
User2017, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna, tatăl a fost de acord ca copilul sa meargă ... Angelica84 Angelica84 Custodie comuna, tatăl a fost de acord ca copilul sa meargă cu mine in Germania 3 ani ,acuma problema e ca expiră Pașaportul și Procura dată de tatăl ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,am următoarea situație: divorțată custodie comună ... Floarea Mihaela Floarea Mihaela Bună ziua,am următoarea situație: divorțată custodie comună și domiciliul minorului la mine.Vreau anul viitor sa merg in vacanță cu minorul in afara ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei - suplinire acord parinte rezident pentru tratament minor in strainatate Madalina51 Madalina51 In urma divortului ambii parinti exercita autoritatea parinteasca asupra copiilor, insa domiciliul este stabilit la mama. Ea nu respecta hotararea ... (vezi toată discuția)