avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Conditia ca o masina sa fie considerata noua
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Conditia ca o masina sa fie considerata noua

Buna ziua
Eu nu am inteles foarte bine sintagma : ca o masina sa fie considerata noua de fisc, trebuie sa aiba mai putin de 6 luni de la prima inmatriculare sau 6000 km.
Nelamurirea mea este daca aceste conditii sunt cumulative, adica trebuie sa fie indeplinite amandoua sau este suficient ca una din ele sa nu fie indeplinita si atunci masina nu mai este considerata noua?
Intrebarea este cu privire la obligatia de a plati sau nu TVA la cumpararea si aducerea in tara a unei masini din UE, atunci cand factura externa este cu TVA sau este vanzare intre persoane fizice.
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 11:47, 6 Mai 2020
Daca e "sau", inseamna ca nu sunt cumulative conditiile. Asadar, ori 6 luni ori 6000 km.
Pai neclaritatea persista pentru mine:

"Semnificatia unor termeni si expresii" alineatul 3, litera b) din Codul fiscal. Astfel, pentru a fi considerat nou, un mijloc de transport auto trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele doua conditii alternative:

1. sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune;
2. sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.

In situatia in care un mijloc de transport nu indeplineste una din cele doua conditii, este considerat vechi.


Sa inteleg deci ca oricare din aceste conditii daca este indeplinita, masina este considerata noua?
Ca exemplu: 4 luni de la prima inmatriculare si 10.000km sau 7 luni de la prima inmatriculare si 4000 km ? In oricare din aceste situatii masina e considerata noua si trebuie platit TVA la fisc?
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2020
dodoambra, utilizator
Da, asa este. Mentiunea de sub cele 2 conditii vrea sa intareasca faptul ca cel putin una dintre conditii trebuie indeplinita.
Si totusi paragaful:
In situatia in care un mijloc de transport nu indeplineste una din cele doua conditii, este considerat vechi.
contrazice prima parte. Adica daca masina e mai veche de 6 luni , indiferent ca are sub 6000km sau are mai mult de 6000km dar este mai noua de 6 luni, nu mai este considerata noua.
Textul citat de dvs. a fost inlocuit cu:
"b) condițiile care trebuie îndeplinite sunt:

1. în cazul unui vehicul terestru, acesta să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcțiune sau să nu fi efectuat deplasări care depășesc 6.000 km;",
text preluat adlitteram din Directiva UE 112.
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2020
Alexandru Palaghia, Contabil

Alte discuții în legătură

Tva autoturism ContSters219606 ContSters219606 mi-am cumparat o masina prin contract vanzare-cumparare de la un roman stabilit in italia ce o avea de 3 luni cumparata de la o reprezentanta. la ... (vezi toată discuția)
Achizitionare auto second hand germania,conditiile pentru auto second hand cindeamihai cindeamihai Buna ziua! Intentionez sa achizitionez un automobil din Germania si doresc sa aflu cat mai exact ce insemna auto second hand.Masina este 2011 luna a 6 ... (vezi toată discuția)
Rambursare tva pf JolieCont JolieCont O persoană fizică cu domiciliul în România, vinde în 15 iunie 2007 un autoturism în valoare de 30000 lei unei persoane fizice din Ungaria. Autoturismul ... (vezi toată discuția)