avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru crestere copil

Buna ziua!
Daca sunt administratorul unui SRL , dar nu sunt angajata pe firma si sunt insarcinata, exista vreo varianta prin care as putea sa iau indemnizatie pentru crstere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 12 Martie 2020
Buna ziua,
Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie le gasiti in Ordonanta de mai jos ( primele articole)
[ link extern ]
Da, fiindcă sunteți asigurată.
Asigurata unde?
Din cate stiu...veniturile din eventualele dividende nu se iau in calcul pentru stabilirea dreptului la indemnizatie pentru CCC
Art. 2 din OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.

jurist2020 a scris:

Da, fiindcă sunteți asigurată.

Mandatul dumneavoastră de administrator nu prevede și o indemnizație? Dividendele le luați în calitate de asociat (dacă în firmă sunteți asociat). Mandatul administratorului e asimilat unui contract de muncă, fiindcă este supus acelorași reguli fiscale (plată de impozite și contribuții CAS și CASS), dacă prevede o indemnizație.
Nu stiu daca prevede sau nu indemnizatie.
Am auzit ca singura varianta pentru indemnizatie, in cazul in care nu am fost angajata inainte pe srl , sa scot dividente din firma. Este oare posibil?
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil crist12012 crist12012 Sotia mea urmeaza sa nasca luna viitoare. In prezent este asociat si administrator la un SRL, fara carte de munca, in schimb are un venit din inchirierea unui ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil zeratulman zeratulman Buna ziua, In anul fiscal 2019 am realizat venituri din cedarea bunurilor in scop turistic (o casuta de 5 camere) pe persoana fizica. In 2020 am depus ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie creștere copil Ionela Luminita Ionela Luminita Buna ziua, Va deranjez și eu cu o întrebare referitoare la calculul indemnizației pentru creșterea copilului: eu sunt la master la zi, sunt angajata si ... (vezi toată discuția)