avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporuri pentru telemunca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporuri pentru telemunca

Bună ziua,

Se dă următoarea speţă:
Un salariat, angajat cu CIM la un angajator al administraţiei publice centrale, a solicitat, având în vedere condiţiile actuale de prevenire a contactării şi răspândirii infecţiei cu Covid-19, să îşi desfăsoare activitatea prin telemuncă - respectiv de acasă - având în vedere că felul muncii îi permite acest lucru.
Angajatorul este de acord cu incheierea unui act aditional la CIM dar i-a pus în vedere salariatului că nu va mai beneficia de sporurile aferente atribuţiilor de serviciu, respectiv:
- spor specific pentru conditii grele: 15% din salariul de baza corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
- spor specific pentru conditii periculoase sau vătămătoare de muncă: 10% din salariul de bază corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.
Aceste sporuri sunt trecute atât în CIM cât şi în CCM-ul aplicabil la nivelul angajatorului.

Întrebare:
Este corectă abordarea angajatorului având in vedere prevederile art. 110 alin. 1 Codul muncii?
"(1) Salariatul cu munca la domiciliu se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului."

În speranţa unor răspunsuri prompte, mulţumesc anticipat.
Multă sănătate şi noroc!
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
eduardvl, utilizator
Cel mai recent răspuns: eduardvl , utilizator 11:43, 22 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Munca la domiciliu este o situatie, iar telemunca este alta situatie.

Legea 81/2018
Art. 6.
(1) Telesalariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne și contractele colective de muncă aplicabile salariaților care au locul de muncă la sediul sau domiciliul angajatorului.

(2) Prin contractele colective de muncă aplicabile și/sau prin contractele individuale de muncă și regulamentele interne se pot stabili și alte condiții specifice privind telemunca în conformitate cu Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și cu Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

In speta, va trebui sa vi se acorde acele sporuri ...insa atentie la actul aditional.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatul trebuie să beneficieze de toate prevăzute în contractul colectiv de muncă și în contractul individual de muncă. Acordarea sporurilor se face legat de locul și condițiile de muncă (atâta timp cât se schimbă doar locul de muncă - de la sediul firmei la domiciliul acestuia, dar condițiile sunt aceleași - de exemplu, se prestează serviciile prin intermediul pc - acordarea sporurilor nu se justifică a fi ”tăiate”. Pot fi tăiate doar acele sporuri de toxicitate sau alte sporuri similare, dacă munca efectivă de acasă nu le-ar cuprinde, Dece la locul de muncă actual - sediul firmei - aceste condiții de acordare a sporurilor există și de ce dacă aceiași muncă prestată de angajat la domiciliul său, nu ar trebui să înglobeze și acordarea acelor sporuri? Angajatul care-și desfășoara actvitatea prin ”telemuncă” trebuie să beneficieze din partea angajatorului și de alte drepturi, respectiv decontarea utilităților - energie electrică, cablu etc.
Și atunci de ce legiuitorul a stipulat atat in Codul Muncii, pentru munca la domiciliu cat si prin art 6 alin. 1 din Legea 81/2018 privind telemunca: "...se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților..."?

Așa cum am mentionat anterior, discutăm de cele doua sporuri - unul specific pentru conditii grele de 15% si unul specific pentru conditii periculoase sau vătămătoare de muncă de 10%. Acestea sunt mentionate atât în CCM cât și în CIM!

Dacă "Pot fi tăiate doar acele sporuri de toxicitate sau alte sporuri similare" după cum menționați dvs., cum se mai poate bucura de toate drepturile recunoscute de CCM?

Revin și mentionez că discutăm de munca la domiciliu - nu telemunca!
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
eduardvl, utilizator
In mesajul initial ati mentionat telemunca ... decideti-va care situatie este corecta.

.. să îşi desfăsoare activitatea prin telemuncă - respectiv de acasă - având în vedere că felul muncii îi permite acest lucru. ...
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cu scuzele de rigoare - este vorba de munca la domiciliu!
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
eduardvl, utilizator

Alte discuții în legătură

Locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase snoopycello1 snoopycello1 Buna ziua, sunt nelamurit in privinta semnificatiei sintagmei [quot]locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase[/quot] din art. 13, Codul Muncii. ... (vezi toată discuția)
Operator call center Silentios1 Silentios1 Buna seara, Am căutat dar nu am reușit să găsesc o încadrarea corectă a postului de operator call center. O să vă dau detalii despre postul respectiv ... (vezi toată discuția)
Sarcina in conditii toxice barb barb Sunt o doamna de 33 de ani, insarcinata in 7 saptamani, actualmente in concediu medical. Doresc sa reincep activitatea din data de 1 noiembrie 2010, dar ... (vezi toată discuția)