avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... zilel libere supraveghere copil
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

zilel libere supraveghere copil

Buna ziua!

Am o salariata care are copil de 4 ani, care este inscris in invatamantul preuniversitar.
Sotul salariatei este profesor la o unitate de invatamant gimnazial.
Scolile s-au inchis conform deciziilor luate la nivel national.

Intrebare:
1. In conditiile in care sotul salariatei este acasa (desfasurand telemunca) din moment ce unitatea de invatamant este inchisa, SALARIATA mai poate solicita zilele libere pentru supravegherea copilului?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: valentinmitrachee , utilizator 18:47, 6 Aprilie 2020
Personal as spune ca nu ar trebui sa solicite facilitatea, insa daca ar fi sa citim legea mot a mot si daca si celelalte conditii din lege sunt indeplinite, as spune ca da, poate solicita.
Bine, sa facem abstractie de faptul ca din data de 4 apr se intra in vacanta si legea nu-si mai produce efecte.
Ce zice legea 19 ? Articolul 2.
(1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.
Pe scurt, profesorul sta acasa, dar nu in baza Legii 19, ci in baza ordinelor de inchidere a scolilor. Iarasi, o situatie incomplet acoperita legislativ. Solicitati declaratia pe propria răspundere si apoi, analizati daca dati curs cererii salariatei sau nu.
Legea 19/2002
art.2
...
(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi și nici nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (3^3), precum și de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor.

art.1
....
(3^3) Prevederile prezentei legi nu se aplică în cazul în care una dintre persoanele prevăzute la alin. (3) se află în una sau mai multe din următoarele situații:
a) este în concediul prevăzut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare;
b) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
c) se află în concediu de odihnă/concediu fără plată.
Buna ziua!

Dl. Cornel, am citit cu atentie raspunsul dvs. si va multumesc pentru el.
Sa inteleg ca raspunsul dvs. este ca SALARIATA poate sa solicite aceste zile libere pentru supravegherea copilului?

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este articolul de lege stelian.georgiana stelian.georgiana care este articolul de lege care imi pemite sa stau acasa daca am un copil in intretinere cu grad de handicap 1 grav pe perioada scolii inchise si de ce acte ... (vezi toată discuția)
In conformitate cu legea 19 si oug 147/2020, parintiii ai caror ... anemoni anemoni In conformitate cu Legea 19 si OUG 147/2020, parintiii ai caror copii invata in sistem hibrid, in saptamana cand invata online pot solicita zile libere? ce ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! as dori sa stiu daca se acorda zile libere pt parinti ... MMirelaCornelia MMirelaCornelia Buna ziua ! As dori sa stiu daca se acorda zile libere pt parinti ai caror copii sunt in online datorita ratei de vaccinare a profesorilor de sub 60 %? Si ... (vezi toată discuția)