avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încetare contract de muncă pe perioada stării de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încetare contract de muncă pe perioada stării de urgență

Bună ziua,

Tatăl meu a fost angajat timp de 9 luni ca muncitor la un depozit din București. Angajatorul a fost o companie de recrutare.
Acum, din cauza stării de urgență, angajatorul a decis că nu va mai avea resurse financiare pentru a plăti salariile, prin urmare a realizat încetarea contractului de muncă prin desființarea postului.
Tatăl meu nu a primit niciun fel de ajutor financiar sau compensație, doar salariul la zi pentru zilele muncite.

Este aceasta o măsură legală și care sunt drepturile/opțiunile tatălui meu în această situație?

Mulțumesc mult pentru orice răspuns sau idee sau îndrumare.

Multă sănătate!

Elena Radu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:26, 4 Aprilie 2020
Bună ziua!
Decizia angajatorului de încetarea a contractului de muncă din motivul desființării postului este legală dacă:
- decizia de concediere a fost comunicată în scris, cu indicarea motivelor de fapt și de drept pe care se sprijină, precum și cu arătarea termenului de atacare a cesteia;
- dacă desființarea postului de muncă este efectivă și serioasă;
- și dacă a fost respectat un termen de preaviz de minim 20 de zile;
Decizia poate fi contestata la instanța judecătorească dacă condițiile enumerate mai sus nu au fost îndeplinite în mod cumulativ!
Acordarea salariilor compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.
Mulțumesc mult pentru răspunsuri.
Nu a existat un preaviz, tatăl meu a fost trimis pur și simplu acasă, să aștepte documentele, timp în care nu i s-a spus ce se va întâmpla. Am înțeles că angajatorul a recunoscut el însuși la telefon că din cauza stării de urgență dorește să ia această decizie. Și că a găsit o 'portiță', ca să scape de responsabilități.
Din păcate, tatăl meu fiind rămas și fără serviciu nu are posibilitatea de a ataca în instanță această decizie, și cred că acesta este și motivul pentru care angajatorul nici măcar nu a avut o problemă în a se comporta în acest fel.
Se poate face totuși o sesizare la o altă instituție de tipul inspecția muncii?
Mulțumesc încă o dată pentru răspunsuri.
Inspectia Muncii/ITM nu au competenta de a anula deciziile de incetare a c.i.m.

La instanta se poate depune contestatia de anulare a deciziei respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ca urmare a restrangerii activitatii MihaelaRG MihaelaRG Buna ziua, Zilele acestea mi-a fost adusa la cunostinta concedierea, motivul invocat fiind restrangerea activitatii. Intrebarea mea este daca acest motiv ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post steff5891 steff5891 Ma puteti indruma intr-o problema. Postul meu a fost desfiintat si in organigrama a fost introdus un post similar, numai ca noul post are si atributii noi. ... (vezi toată discuția)
Preaviz executat pe un alt post creedy creedy Buna ziua! Este posibil ca in situatia unei concedieri ca urmare a desfiintarii locului de munca salariatului sa i se impuna sa execute preavizul pe un alt ... (vezi toată discuția)