avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Dauna auto copac cazut
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Dauna auto copac cazut

Buna ziua,

In urma cu 2 luni am avut parte de un eveniment nefericit. In urma unei vijelii un copac a cazut pe masina mea. Dauna se ridica la aproximativ 11000 RON.
Un vecin mi-a scris ca acel copac se afla pe terenul ce apartine unui restaurant. El a facut in urma cu un an solicitare de toaletare la primaria locala, primind chiar raspuns ca proprietarul a fost notificat sa ia masuri.
Ce am facut pana acum: in acea seara am sunat la 112, la fata locului venind politia locala, politia de la sectia din zona si de la ISU pentru a taia copacul. Exista procese verbale si dovezi ale constatarii din acea seara.
Am facut plangere la politie primind raspuns ca pentru recuperarea daunei trebuie sa merg in instanta. Ei nu ma pot ajuta. Am facut petitie la primaria locala de sector si am primit raspuns ca acel teren este proprietate privata fara mentiunea cui apartine.
Pana acum nu am reusit sa primesc un raspuns oficial ca acel teren apartine restaurantului.
Inainte de a merge in instanta as dori sa aflu oficial cine este proprietarul terenului pentru a incerca rezolvarea amiabila, desi stiu ca este putin probabil.
Am fost deja sa discut la restaurant dar ei au negat ca ar fi proprietarii. Ma gandesc ca daca am o astfel de dovada vor fi mai deschisi fiind clar ca urmatorul pas ar fi instanta unde clar as fi indreptatit, mai ales ca exista o notificare de toaletare neindeplinita. Iar in instanta as cere si cheltuieli de judecata si daune morale.
Cum ar trebui sa procedez si cui sa ma adresez pentru a afla proprietarul terenului?
Astept raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lord_costin , utilizator 01:24, 29 Aprilie 2020
ca sa aflati proprietarul, va duceti pe site-ul ANCPI, selectati lotul de pe harta, comandati online un extras de CF pentru lotul respectiv. platiti online 20 lei si va vine pdf-ul in 3-4 ore. insa nu e obligatoriu ca proprietarul sa fie responsabil. proprietarii din intravilan nu pot taia copacii cum vor, ei trebuie sa aiba aprobare de la Primarie.
solutia e sa va despagubeasca BAAR
BAAR nu despagubeste daunele produse de copaci, tigle, vandalism.etc

BAAR intervine in calitate de Organism de plata a despagubirilor in cazul accidentelor provocate pe teritoriul Romaniei prin intermediul unui vehicul sau tramvai neasigurat pentru RCA in urmatoarele conditii:

-daca vehiculul sau tramvaiul a fost identificat, dar nu era asigurat pentru RCA, se acorda despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamarea integritatii corporale sau sanatatii ori pentru deces;
-daca vehiculul sau tramvaiul ramane neidentificat, se acorda despagubiri doar pentru vatamarea integritatii corporale sau sanatatii ori pentru deces, se acorda despagubiri si pentru daune materiale cu aplicarea unei fransize de 500 de euro in echivalent lei la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii accidentului, daca in urma unui astfel de accident a rezultat decesul unei persoane sau s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii unei persoane o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile; accidentul produs de un vehicul care a ramas neidentificat este accidentul in care respectivul vehicul a intrat in coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, dupa care a parasit locul accidentului;
in situatia producerii riscului pe perioada suspendarii contractului RCA, conform art. 6 alin. (6).
Persoanele care au dreptul sa beneficieze de despagubiri de la Organismul de plata a despagubirilor:

BAAR garanteaza fara a avea beneficiu de discutiune despagubirea persoanelor prejudiciate, rezidenti ai statelor membre, prin accidente produse pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unui alt stat membru decat statul lor de rezidenta, prin intermediul unor vehicule sau tramvaie care stationeaza in mod obisnuit pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unui stat al carui birou national auto nu a semnat Acordul multilateral, neasigurate RCA cu toate ca, in conformitate cu prevederile legii, pentru acestea trebuia incheiata asigurarea RCA sau prin intermediul unor vehicule neidentificate.
Va multumesc frumos pentru raspuns. BAAR va referiti la biroul asiguratorilor romani? Adica departamentul victimele strazii? Daca da, a fost mutat la ASF. Stiu de ei si o sa apelez la nevoie, dar citisem pe site-ul lor ca nu intra acest caz, doar accident in care celalalt vehicul nu este identificat sau nu are RCA. Doream sa stiu cum pot afla proprietarul.
Va multumesc pentru raspuns. Daca intampini piedici la cadastru revin.
O zi frumoasa.
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2020
lord_costin, utilizator
Solutia este sa formulati o acțiune în răspundere civilă delictuala chemând în judecată proprietarul terenului.Aveti sanse de castig exista destule spete de acest gen soluționare în favoarea celor păgubiți.Am avut astfel de spete în urma cu cativa ani BAAR,ASF nu au nici o legatura cu problema dvs.

Va multumesc pentru raspuns. Momentan incerc sa rezolv pe cale amiabila. Stiu ca ASF nu are nici o legatura, doar ca am confundat BAAR cu CSA. CSA a fost preluat de ASF.
Insa vad ca nici BAAR nu s-ar incadra. Ar fi doar pentru accident intre vehicule.

Accident in Romania
1. Prin intermediul unui vehicul inmatriculat in strainatate;
2. Prin intermediul unui vehicul neidentificat sau identificat, inmatriculat/inregistrat in Romania, neasigurat pentru RCA. Daca vehiculul era asigurat, va veti adresa direct asiguratorului respectiv, sau dupa caz, asiguratorului dumneavoastra RCA, daca ati achizitionat clauza de compensare directa.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . in urma unui accident petrecut intre un autoturism ... ionel rapeanu ionel rapeanu buna ziua . in urma unui accident petrecut intre un autoturism si un animal salbatic respectiv un porc mistret unde sa produs paguba la autoturism iar ... (vezi toată discuția)
Urgent ! avem următoarea situatie: - masina găsită lovită grav in ... silvana25 silvana25 Avem următoarea situatie: - masina găsită lovită grav in parcare, accident declarat de către soferul vinovat la politie; - asigurarea vinovatului s-a ... (vezi toată discuția)
Dauna totala fara a mai fi valabila rca-ul(expirat) AndreyADM AndreyADM Am fost lovit de cineva cu masina încât acesta care m-a lovit mi-a produs la masina o dăuna totala, masina fiind răsturnată. Intrebarea mea este daca am ... (vezi toată discuția)