avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aplicare lege 196\\2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aplicare lege 1962018

Buna ziua! Vin si eu catre dumneavoastra cu doua intrebari. Precizez ca sunt un simplu proprietar, asa ca, nu sunt la curent cu toate interpretarile legii 1962018.
De curand, mai exact acum 2 saptamani, am observat ca de pe lista de intretinere afisata la scara mea, lipseste copilul de 1 an care locuieste la alt apartament. Curioasa, am intrebat presedintele asociatiei, iar acesta mi-a raspuns ca asa este lege de 3 ani, si anume ca locatarii cu varsata 0-3 ani, nu se mai trec deloc la intretinere si ca asa s-a procedat cu toti ce 10-15 copii care s-au incadrat in acesta grupa in perioada 2017-si pana in prezent. Am citit, tot din curiozitate legea, dar nu am gasit nicaieri aceasta mentiune. L-am informat pe presedinte si acesta mi-a raspuns ca nu stiu eu legea. Ieri a afisat noile liste cu acelasi nr de persoane. Am dat mail firmei care se ocupa de administrarea imobilului, iar acestia mi-au raspuns ca nu este vina lor, deoarece ei primesc toate informatiile de la asociatie si au facut calculele pe nr de persoane transmis de asociatie. Stiu ca nu este vorba despre sume mari, dar consider ca nu este corect sa se procedeze asa. Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez mai departe.
A doua problema este urmatoarea:
Saptamana trecuta s-a spart o teava comuna de apa calda, iar toata apa a curs in apartamentul meu. Presedintele a venit cu un instalator, a carui rezolutie a fost ca trebuie schimbata toata coloana, deoarece este grav avariata. Ne-a spus ca ne va costa 200 lei si am acceptat. Cand s-a terminat lucrarea, m-a sunat presedintele si mi-a cerut cei 200 lei. Am cerut sa mi se elibereze chitanta, dar a refuzat. Nu stiu daca este corect sau nu, dar eu figurez pe lista de intretinere cu 10 lei lunar plata reparatii, dar trebuie sa platesc cash 200 lei din mana, schimbarea tevii si mai raman si cu peretii facuti praf in urma inundatiei.
Legat de fondul de reparatii, am urmatoarea dilema: asociatia de proprietari are 6 scari, dintre care 2 inchiriaza spatiile comune unor firme(pt ca aceste uscatorii se afla la parte, la celelalte sunt la etajul4), banii care se incaseaza nu apar in fondul de reparatii al asociatoei, ci se vireaza catre proprietarii acelor scari, fara ca ceilalti sa stie sau sa beneficieze de ei. Este corect?
Imi cer scuze pentru marimea mesajului, dar chiar imi doresc sa nu acuz pe nimeni de rea vointa, fara a fi sigura ca am dreptate. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: katy76 , utilizator 14:58, 12 Mai 2020
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-
ca locatarii cu varsata 0-3 ani, nu se mai trec deloc la intretinere

Raspunsul presedintelui de asociatie demonstreaza ca acesta ,nu este la curent cu dispozitiile abrogate si cele in vigoare
Prevederea conform careia ,cu acordul adunarii generale ,puteau fi exonerati de la plata obligatiilor de intretinere parti comune minorii pana la 3 ani prevazuta de disp L nr Legea nr. 67/2017 pentru completarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 a fost abrogata
2-
Saptamana trecuta s-a spart o teava comuna de apa calda
a carui rezolutie a fost ca trebuie schimbata toata coloana,

Inca o data impunerea presedintelui de asociatie demonstreaza ca acesta nu are habar de dispoztiile in vigoare
Fiind vorba despre instalatie parte comuna,intretinerea si reparatia acesteia intra in responsabilitatea exclusiva a asociatieid e proprietari-care se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de constructii si de instalatii din condominiu
Nu va revine obligatia sa achitati intreaga suma de 200 lei cu strict cota individuala
3-Asociatia de proprietari este constituita din toti proprietarii care domiciliaza in condominiu
Incheiera contractelor de folosinta sau de inchiriere se realizeaza de catre persoana juridica asociatia de proprietari ,nu de catre o anume scara sau tronson
Conform disp L nr 196/2018 sumele provenite din inchirierea partii comune se depoziteaza in fondul de reparatii al asociatiei de proprietari urmand a fi utilizate pentru reparatii parti comune
Pentru aplicarea unitara a dispozitiilor in vigoare incercati sa sensibilizati si alti proprietari,sesizati necunoasterea si incalcarea dispozitiilor in vigoare de catre intreaga echipa manageriala actuala si incercati inlocuirea acesteia cu membrii proprietari responsabili cu bun simt care sa exercite si sa presteze activitati in interesul tuturor proprietarilor in limitele si cu respectarea dispozitiilor in vigoare
Succes !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Am fost in acesta seara sa platesc intretinerea si Presedintele, fiind la casierie, m-a somat sa ii dau cei 200 costul aferent schimbarii tevii din discutie. Eu am refuzat si am intrebat daca mi se va elibera o chitanta pt aceasta suma. Raspunsul a fost nu. Eu i-am inmanat o solicitare scrisa cu toate intrebarile pe care le-am adresat si pe acest forum, rugandu-l sa ii dea un nr de inregistrare si sa imi raspunda in termenul legal la intrebari. Raspunsul Presedintelui a fost, citez" nu-ti semnez nimic si mai bine te lasam sa-ti curga apa in cap..dar va mai fi si data viitoare".
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
katy76, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Câteva amănunte:
1. Fondul de reparaţii se foloseşte când apare o urgenţă şi apoi se completează la loc.
Motivul este evident: meşterul trebuie plătit în momentul în care a terminat lucrarea, nu peste câteva luni.
Completarea fondului de reparaţii trebuie să apară pe listele de întreţinere (cei 200 lei care vi se cer).
2. Banii proveniţi din închirierea uscătoriilor aparţin scării care a închiriat şi pot fi folosiţi numai pentru reparaţii şi îmbunătăţiri la scara respectivă (nu se împart proprietarilor).
3. Asociaţia este obligată să vă plătească reparaţiile din apartament deoarece este vorba de o defecţiune la părţile comune.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Comitetul executiv prin bugetul de venituri si cheltuieli intotdeauna detine fond la indemana pentru lucrari urgente
Banii proveniţi din închirierea uscătoriilor aparţin scării care a închiriat

Precizati temeiul legal
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce nu intelegeti @ynocentta in legatura cu precizarea facuta de @Carturarul ?
Sa presupunem ca un bloc este compus din sase scari si formeaza o asociatie de proprietari.
Din cate stim, fiecare scara are cate un spatiu, asa-zisa uscatorie, o incapere de aproximativ 15-20 mp si care in trecut se folosea ca si uscatorie, dar acum s-a cam renuntat la acest obicei si in general acolo se depoziteaza fel de fel de lucruri de care unii dintre proprietari se debaraseaza de ele. Deci, sa intelegeti - fiecare scara in parte.
Ei, dar functie de de mai multe imprejurari, unele dintre aceste spatii sunt inchiriate legal unor terti, desigur, prin intermediul asociatiei de proprietari. Ati fost atenta, da? Doar unele dintre aceste spatii au fost inchiriate, iar altele, nu au fost inchiriate, ramanand la dispozitia proprietarilor din acele scari care nu au inchiriat spatiile respective. din diverse motive - nu au fost solicitari, proprietarii nu au fost deacord sa inchirieze, etc.
Acum, banuiala mea este ca dvs. ati fi vrut ca suma provenita din chiria spatiului sa fie repartizata intregii asociatii, da ? Am inteles bine? Pentru asta ati solicitat @Carturarul sa va precizeze temeiul legal ?
Pai ce spune Legea in acest caz, nu este suficient?
Eu zic ca @Carturarul a precizat foarte clar - ... Banii proveniţi din închirierea uscătoriilor aparţin scării care a închiriat şi pot fi folosiţi numai pentru reparaţii şi îmbunătăţiri la scara respectivă (nu se împart proprietarilor).
Ca nu se impart proprietarilor este foarte clar, numai ca nedumerirea dvs. a fost de ce suma poate fi folosita numai pentru reparatii si imbunatatiri doar la scara respectiva ?
Este absolut logic - daca intelegeti, sau poate ne argumentati dvs. alceva ?
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2020
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Mașina avariata de tencuiala blocului razvanspiridon razvanspiridon Bună ziua! Mașina mi-a fost avariata de niște bucăți de tencuială desprinse de vânt de pe fațada blocului în care locuiesc. Menționez ca blocul ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari-plata lucrarilor de interes comun Ruxandra15 Ruxandra15 Buna ziua, Revin cu o intrebare: Cine suporta plata reparatiilor de interes comun:Inlocuirea/repararea acoperisului,inlocuirea conductelor pe o coloana s.a. ... (vezi toată discuția)