avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie fatada
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie fatada

Buna ziua
revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare:
apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit sa-i refac tencuiala cazuta chiar fara sa apelez la ceilalti vecini, deci reparatie, nu termoizolatie, dar am inteles ca fiind proprietate comuna cu ceilalti locatari nu se poate si ca de fapt si Asociatia de proprietari este raspunzatoare de starea fatadelor de bloc avand un cuvant de spus.
Dupa sfaturile primite pe forum am facut o sedinta cu locatarii(nu avem comitet si nici responsabil ales) si am capatat acordul scris de la jumatate plus unu , de a repara cu alpinisti , am prezentat si o oferta. Am depus la asociatia de proprietari un memoriu in care prezentam situatia, acordul scris al vecinilor, si am cerut sprijinul ei.
Dar...ca in multe blocuri unde exista persoane Gigi contra-un locatar care se opune vesnic , dar nu doreste nici sa preia responsabilitati,a reclamat faptul ca prin aceasta lucrare s-ar distruge hidroizolatia, deoarece alpinistii ar lucra de pe terasa, ca e prea scumpa oferta,etc si a aparut dupa cateva zile cu un tabel semnat de locatari ca nu sunt de acord cu reparatia, folosindu-se terasa blocului, tabel pe care l-a depus si el la asociatie.
Nu a prezentat nici o oferta a altor firme, dar l-a sedinta pe care a convocat-o a incercat sa aleaga un comitet de bloc, lucru care nu s-a intamplat ptr ca sedinta nu a fost statutara si nimeni din cei prezenti ,inclusiv, el nu a dorit sa fie sef de scara.
Eu nu locuiesc in acest bloc, apartamentul apartine parintilor foarte in varsta,pe care ii ajut, asa ca ies din discutia alegerii responsabilului.
Mai pe scurt, sef de scara nu exista, oferte suplimentare nu exista, (eu am incercat sa mai gasesc si altele dar am fost refuzat de firme pe motiv ca nu vin la asa lucrare marunta, alte oferte erau cu montaj de schele care costa mult etc).
Raspunsul primit de la Asociatia de proprietari este urmatorul si aici as vrea in mod special sa ma ajutati cu comentariile dvs:

" Asociatia de proprietari poate sustine si angajaa lucrari de reparatii numai prin intermediul comitetului de bloc ales de catre proprietari si in conditiile abordarii lucrarilor la nivelul intregului condomeniu, nu partial ( nota mea: conf art 34(2) din Legea 230/2007-Asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator sau incheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, intretinerii, investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune.-eu inteleg ca administratorul si nicidecum comitetul de bloc angajeaza lucrarea)
Legea 230/2007 la art 37 spune:
Pentru lucrari privind proprietatea comuna , administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza selectie de oferte, comitetului executiv al Asociatiei de prop. ptr aprobarea lucrarilor(nota mea: noi trebuie sa aducem toate ofertele sau asociatia? )

De asemenea , art 45(3) di aceeasi lege prevede:
Proprietarii, membrii ai Asoc de prop, auobligatia sa aprobe un fond de reparatii anual, necesar ptr repararea si imbunatatirea proprietatii comune.-lucru care s-a decis in sedinta , unde locatarii care mi-au dat semnatura ptr executia lucrarii mi-au dat acordul si ptr suma neesara acoperirii costurilor lucrarii de reparatie executata de alpinistii utilitari

In consecinta, asteptam cererea comitetului de bloc cu respectarea legii."
Acesta este raspunsul asociatiei .
Acum eu va intreb pe dvs? ce se poate face in aceasta situatie, in care locatarii nu isi aleg comitetul de bloc? Din mii de motive locatarii, nu participa la sedinte, nu se implica, sunt batrani, etc Trebuie sa las sa se deterioreze fatada si mai mult, prejudiciind constructia si marind evident costurile viitoarei reparatii?
Chiar asociatia nu poate lua initiativa de a repara fara acest comitet?
Cum sa procedez? caci daca ma adresez Primariei sau Inspectoratului de stat in c-tii cu reclamatia, e ca si cum imi reclam apartamentul singur si ii invit sa puna amenda pe bloc; atunci locatarii se pot supara de 2 ori, si ptr amenda si ptr costurile reparatiei.
Va multumesc ptr raspunsuri

In consecinta


1-Exteriorul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna,pentru a carei intretinere si reparatie este responsabila asociatia de proprietari
Interventia proprietarilor asupra partii comune de imobil constructii si instalatii este posibila numai cu acordul asociatiei de proprietari,conform dispozitii in vigoare
2--Eventuala sesizare a ISC nu poate determina obligarea asociatiei de proprietari sa execute o reparatie care implica costuri apreciabile,pe care proprietarii=Gica contra ,nu o considera necesara
3-Este necesar sa desfasurati sensibilizarea proprietarilor din imobil indiferent de varsta sa constientizeze obligatiile legale care le revin
Proprietarii trebuie sa convoace adunare generala,sa aleaga comitet executiv,presedinte de asociatie ,care in interesul general al asociatiei de proprietari si al membrilor proprietari sa decida masuri concrete pentru buna functionare a partilor comune de constructii si instalatii din condominiu
Succes !
Nu exisista in legislatia specifica termen de comitet de bloc sau sef scara.
Va citez:"Legea 230/2007 la art 37 spune:
Pentru lucrari privind proprietatea comuna , administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza selectie de oferte, comitetului executiv al Asociatiei de prop. ptr aprobarea lucrarilor(nota mea: noi trebuie sa aducem toate ofertele sau asociatia? )"
Legea spune destul de clar cine trebuie sa se ocupe.(administrator+comitet executiv)
Faceti o adresa catre asociatie ,luati nr. de inregistrare...iar mai departe e treaba lor.Sa gaseasca oferte de lucru si sa angajeze lucrarea.
Ca si aici pot sa iasa discutii,legat de oferte,firma pretul lucrarii...asta e alta discutie.
Daca dvs. odata cu adresa duceti si oferte de lucru nu-i un lucru rau,macar nu aveti surpriza sa vedeti ca au"gasit" oferte mult mai mari decat ale dvs.
Pretul va fi repartizat proprietarilor dupa cota parte indiviza.
Asociatia aia are presedinte sau nu? Daca nu au comitet executiv inseamna ca nu au nici presedinte si nici cenzor. De fapt, cine reprezinta asociatia?

Art. 21
(1) La adunarea generală de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege
dintre cei prezenti un comitet executiv, format din preşedintele asociatiei de proprietari
şi un cenzor
sau o comisie de cenzori (...)

Reparatiile se pot face si pe tronsoane.
va multumesc ptr raspuns, dar ce fac daca nu vrea nimeni sa faca parte din acest comitet si daca el nu se constituie?
Locatarii vor sa plateasca reparatia, nu vor cu alpinisti unii sau altii nu vor cu schela, deci nu au cazut de acord asupra ofetrei care e inexistenta,( eu aducand doar una ca altele nu am obtinut, dar toti sunt constienti ca ea trebuie executata, )numai ca asociatia solicita sa avem comitet ales - e corect?


asociatia are un presedinte, un administrator si un casier, este o asociatie cu multe blocuri inregistrata la Primarie.Noi nu ne putem alege un comitet de scara, deci blocul are o scara cu 20 apartamente, si aici e problema ca nimeni nu vrea sa fie seful scarii cu care aceasta asociatie doreste sa stea de vorba, asa inteleg eu din raspunsul primit de la ei


va multumesc ptr raspuns(elevic), asta am si facut, numai ca Asociatia tine mortis sa am comitet de scara si asteapta dupa cum am scris mai sus : "cererea comitetului de bloc cu respectarea legii"
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2015
Adriantot, moderator
Sa mentioneze art. din legislatie care face referire la comitet de bloc.NU exisista asa ceva.
Mai mult asociatia poate executa lucrarea si fara sesizarea dvs. sau a oricarui alt proprietar.
Executa lucrarea conf. art 37 din L230/2007 si imparte cheltuielile dupa cota parte indiviza.
Proprietarii au dreptul de a contesta sumele trecute in lista de plata,dar li se pot argumenta necesitatea executarii lucrarii si prin simplu fapt ca daca se intampla un accident datorat caderii tencuielii de la fatada,responsabili vor fi comitetul executiv al asociatiei.

Alte discuții în legătură

Reparatie fatada apartament etaj 4 odishor odishor Supun atentiei dvs o situatie pentru care am nevoie de un sfat.Locuiesc la etajul 4 al unui bloc de 4 etaje si bucati mari de tencuiala s-au desprins de pe ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv asociatie Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua, Avem o situatie speciala la noi in bloc, in sensul ca nimeni nu vrea sa fie sef de scara, adica reprezentantul cladirii, in comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)
Reparatii fatada bloc miticamanea miticamanea Executarea reparatiilor la fatada blocului, tencuiala cazuta de pe peretii exteriori sau de la balcoane, este obligatia proprietarului/lor de apartament/e sau ... (vezi toată discuția)