avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce sanse de castig am
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce sanse de castig am

am lucrat 5 luni la o s.c ca manager restauran,nu mi-au facut contract de munca,m-au folosit si la alte lucrari care nu erau de specialitatea mea,iar apoi am fost dat afara.Vreau sa-i actionaz in judecata pentru vechimea pentru cele 5 luni tinand cont ca am 54 ani si o sa-mi trebuiasca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:17, 14 Decembrie 2009
Codul muncii prevede ca :

Articolul 10 - Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Articolul 12 - (1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.

(2) Prin exceptie, contractul individual de munca se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile expres prevazute de lege.

Articolul 16 - (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.

(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
(3) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.

Daca reusiti sa demonstrati ca ati lucrat pentru acea firma , aveti sanse sa castigati .
56emil a scris:

am lucrat 5 luni la o s.c ca manager restauran,nu mi-au facut contract de munca,m-au folosit si la alte lucrari care nu erau de specialitatea mea,iar apoi am fost dat afara.Vreau sa-i actionaz in judecata pentru vechimea pentru cele 5 luni tinand cont ca am 54 ani si o sa-mi trebuiasca



Fie depuneti la ITM o sesizare, fie deschideti o actiune in instanta impotriva acestui angajator.
Potrivit prevederilor legale citate mai sus, trebuie sa faceti dovada ca ati muncit in acea societatea prin orice mijloc de proba admis de lege : martori , inscrisuri, prezumtii etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema contract intarziat laraandy laraandy Buna ziua, Nu stiu sigur daca ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta problema dar sper. In martie a fost angajata o doamna in firma noastra. I s-a facut ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare - regim juridic dislexic dislexic buna ziua! o prietena de-a mea a stabilit cu angajatorul unui magazin ca din data de 29 iunie sa inceapa munca. pana ieri a lucrat fara probleme cand ... (vezi toată discuția)
Contact de munca fals armaghedon armaghedon Buna seara, Vreau sa va intreb si eu ceva. Mam intors la servici dupa c.i.c la fosta firma care intre timp sia schimbat denumirea. Patroana mia facut ... (vezi toată discuția)