avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROBLEMA CONTRACT INTARZIAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROBLEMA CONTRACT INTARZIAT

Buna ziua,

Nu stiu sigur daca ma puteti ajuta cu un sfat in aceasta problema dar sper.
In martie a fost angajata o doamna in firma noastra. I s-a facut contract de munca cu data de 01.03.08 dar din cauza ca a ajuns tarziu a iesit din termen. Din cauza aceasta a fost nevoie sa i se schimbe data cu 10.03.08. Problema a fost ca decizia aceasta s-a luat fara acordul angajatului si acesta a ramas socat cand a vazut contractul cu o alta data.
D-na doreste sa nu aiba intreruperi pe cartea de munca dar din cauza acestui contract are o intrerupere de 9 zile.
As putea sa o ajut cu ceva ? Se mai poate face ceva ?
Daca doreste poate face plangere la ITM si ar avea si dovezi si anume faptul ca este pontata cu 01.03.08.
Nu stiu exact cu ce as putea sa-i fiu de ajutor, si d-na care era manager resurse umane atunci si-a dat demisia.
Va rog daca se poate sa ma ajutati.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 23 Octombrie 2008
ART. 16
(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
(3) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.
Deci se poate. Se fac demersurile la ITM pentru a fi notata perioada aceea de 9 zile in cartea de munca.
Trebuie mers la ITM la inspectorul la care suntei arondat. Se reface contractul de munca cu data reala de incepere a activitatii, va va trimite la seful de birou sau la corp control si se va inregistra contractul cu avertisment. Daca nu sunt si alte abateri sau daca nu mai sunt balte avertismente date societatii nu cred ca va va da si amenda.
În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durata nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Pentru acele 9 zile, salariatul trebuie sa faca dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate.
Se poate depune o sesizare la ITM, in care se va mentiona faptul ca angajatul a semnat un c.i.m. cu incepere de la data de 01.03.2008, iar delegatul firmei a intarziat cu inregistrarea contractului si a fost obligat sa modifice data de incepere a activitatii pentru ca, c.i.m. sa fie inregistrat in termen la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrez de9 luni la o firma si am constatat ca cartea de munca mia bagat o de 3 luni ce pot face ? virgula virgula am spus totul in titlul vreau sa stiu daca ii pot obliga in vreun fel sa imi plateasca si pentru celelalte luni lucrate (vezi toată discuția)
Contract de munca liubik liubik am lucrat ca barmana la o firma timp de 5ani timp in care am stiut k sunt angajata,dupa ce am renuntat sa lucrez am mers si miam ridicat carte de munca.atuncea ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi raspundeti si mie stefan_constanta stefan_constanta va rog sa-mi raspundeti si mie ,m-am angajat pe data 23.08.2010 iar pe data de 01.09.2010 era zi de salariu in perioada asta am lucrat 6 zile a cite 8 h pe zi ... (vezi toată discuția)