avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Sa nu radeti, va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema...
Deci, contract de vanzare cumparare pentru un apartament incheiat intre doi soti si o terta persoana. Cei doi soti isi rezerva dreptul de uzufruct viager. Ulterior uzufructuarii divorteaza. Ce se intampla cu uzufructul? Daca ar fi divortat inainte de a vinde casa si a-si pastra uzufructul pt. imobil, in urma divortului s-ar fi facut partajul... Acum cu uzufructul ce se face?
Cine este proprietar in cazul unui contract cu uzufruct... Ca la notar am inteles, indirect, functie de taxele solicitate, ca cel care detine nuda proprietate plateste cam 80% din valoarea imobilului...Sunt putin derutata...
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri...
buna seara!
dr de prop apartine nudului prop=tertul.
Proprietari nu sunt uzufructuarii.
Ei au doar dreptul de folosinta. Cine va locui in apartamentul respectiv dupa divort sa isi pastreze dreptul de folosinta, iar celalalt sa renunte la el, eventual in favoarea altui drept, altceva ce ar avea de impartit dupa divort.
Pentru stabilirea operatiunilor cu nuda proprietate si uzufruct, se calculeaza intradevar asa ca 80 % nuda si 20% uzufructul, dar asta nu inseamna ca uzufructuarul are drept de proprietate. Asta e numai pt. taxe notariale.
Uzufructuarul are doar dreptul de folosinta. Il poate pastra sau poate renunta la el.
In caz de divort cine locuieste in apartament pastreaza si dreptul de uzufruct,pentru ca proprietar este cel care a cumparat apartamentul.
Daca decideti sa parasiti apartamentul ambii soti,uzufructul se poate incheia,pentru ca nu mai exista obiectul contractului de uzufruct.
Toata lumea are dreptate!=D>
In cazul divortului fostii soti pot decide care dintre ei va ramane in acel apartament iar celalalt sa primeasca o compensatie baneasca. Ar fi un gest nesabuit sa se renunte la un drept precum uzufructul viager! Un drept castigat e bun castigat! Iar sotul care va ramane in acel apartament va scuti o chirie pentru tot restul vietii!B-)
Va multuesc tuturor pentru raspunsuri.
As dori sa mai intreb ceva... Uzufructuarul am inteles ca poate incheia contracte de inchiriere. Poate sa faca acest lucru fara acordul celui care detine nuda proprietate?
Nudul proprietar poate sa aduca pe cineva in locuinta fara acordul uzufructuarilor?

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)