avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Recuperare daune pentru masina avariata de copac
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Recuperare daune pentru masina avariata de copac

Buna ziua,

In data de 06.02.2020, in sectorul 6, Bucuresti, un copac a cazut peste autoturismul pe care il detin, avariindu-i plafonul si parbrizul. La fata locului s-au prezentat pompierii si politia, care au intocmit un proces verbal (am o copie dupa acesta). Mentionez ca autoturismul era parcat regulamentar intr-un loc public.
Pentru copacul in discutie, asociatia de propietari depusese anul trecut o cerere de taiere, din motive de siguranta: copacul era uscat si in pericol de cadere. Ca dovada am o fotografie dupa bonul de registratura de la Primaria Municipiului Bucuresti. Pe bon apare ca termen 31.07.2019 (nu stiu daca este pentru evaluarea cererii sau termenul de taiere al copacului; vecinii sustin ca e varianta din urma).
In urma unui deviz de reparatie efectuat de un service autorizat, daunele au fost estimate la aproximativ 11000 lei. Am facut o cerere de despagubire catre ADP, insa raspunsul lor a fost unul negativ, invocand vremea extrema (in noaptea aceea a nins, singura ninsoare de anul acesta din Bucuresti de altfel).
Doresc sa recuperez daunele in instanta, insa avand in vedere ca valoarea lor este semnificativa, mai ales raportat la valoarea autoturismului, iau in considerare optiunea de a vinde masina sau de a o casa prin programul Rabla. In aceasta situatie, este posibil sa imi recuperez daunele in instanta numai pe baza devizului de reparatie sau trebuie sa repar masina si sa astept finalizarea procesului?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2020
Jules26, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Formulați o cerere de chemare in judecata pentru răspundere civila delictuala împotriva ADP.
Păstrați bonurile, devizele estimative ale reparațiilor, eventual fotografiați inclusiv autoturismul pentru a avea dovezi în instanta.
Inclusiv faptul ca sunteți obligat sa apelați la serviciul Rabla demonstrează prejudiciul suferit de dumneavoastră.
Dacă aveți o apărare bună și va demonstrati prejudiciul, ADP va fi obligat la plată.
Buna seara,

Puteti sa va recuperati in instanta paguba produsa, prin formularea unei cereri de chemare in judecata intemeiata pe respunderea civila delictuala, prevazuta de art. 1349 si art. 1376 Cod civil.

Trebuie sa dovediti existenta prejudiciului, intinderea acestuia, existenta faptei ilicite si legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciul produs.
Dovada poate fi facuta prin orice mijloc de proba admis de lege si pe care il veti aprecia ca fiind util si necesar solutionarii procesului.

Desigur, orice prejudiciu trebuie sa fie reparat in masura in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege penru existenta raspunderii civile delictuale.

In cazul dvs., daunele materiale acordate vor fi egale cu prejudiciul efectiv suferit.

Aveti posibilitatea sa solicitati daune materiale, plus dobanda legala calculata asupra debitului principal de la data pronuntarii hotararii si pana la achitarea integrala a debitului



Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apreciez că liniile de forță ale cauzei converg către întrunirea condițiilor răspunderii civile delictuale, context în care, pe lângă repararea prejudiciului efectiv, veți putea obține și contravaloarea beneficiului nerealizat, plus penalități de întârziere.
Prejudiciul efectiv cauzat cuprinde si pierderea sau paguba efectiv suferita (damnum emergens) şi caştigul pe care cel pagubit prin producerea faptei ilicite nu l-a putut realiza (lucrum cessans).
In acest caz, penalitatile de intraziere constau in dobanda legala.
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Eu cred ca s-ar putea sa aveti o problema cu recuperarea pagubei.
Spuneti ca ati parcat autoturismul sub un arbore pentru care Asociatia de proprietari , ceruse inca cu un an inainte taierea lui intrucat exista riscul de cadere.
Mie mi se pare ca v-ati asumat riscul ca autoturismul sa fie avariat , atunci cand l-ati parcat acolo.Aceasta imprejurare va fi speculata de ADP cu siguranta in instanta.

Alte discuții în legătură

Copac cazut de autoturism. ce urmeaza? andreim4 andreim4 Buna ziua. In seara de 11 iunie 2014 a cazut un copac (plop) pe masina mea si a unei vecine. La fata locului s-au deplasat echipaje de la Politie, Pompieri ... (vezi toată discuția)
Taiere copac intre blocuri --in caz de neaprobare cine este raspunzator de consecinte zolyxx zolyxx Buna ziua In cazul in care la solicitarea locatarilor pt a taia un brad (care este la o distanta de 4,5 m de bloc depasind cca cu 5 m inaltimea blocului ... (vezi toată discuția)
Cum se pot recupera pagubele produse de un copac cazut pe masina in parcarea amenajata de adp? elenaradulescu elenaradulescu Buna ziua, as dori sa aflu cum sa procedez pentru a recupera pagubele produse de un copac ce a cazut peste autoturismul proprietate personala aflat in parcarea ... (vezi toată discuția)