avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal completat gresit
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal completat gresit

Buna ziua. In data de 30.05.2020 am fost surprins cu viteza de 75 km/h in localitate, fiind oprit de politie. Agentul constatator mi-a aplicat 4 puncte de amenda, punctul de amenda fiind 145 lei, iar la amenda totala este scris 870 lei. Mai jos la total amenda scrie : 4 x 145 = 870 lei, ceea ce este gresit. Cum se poate contesta procesul verbal? Am vreo sansa sa castig in instanta? Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:39, 6 Iulie 2021
Bună ziua,

În conformitate cu dispozițiile art. 16 alin. (1) din Ordonata 2/2001, procesul-verbal trebuie sa contina următoarele:

"Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ; termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea."

În situația dumneavostră, ma gândesc ca v-ați putea lega de faptul ca acesta a prevazut în mod greșit minimul special (dacă a calculat greșit acest minim).

Puteți ataca procesul-verbal prin depunerea unei plângeri contraventionale împotriva acestuia la judecătoria in a cărei raza de competenta a fost săvârșită fapta în termen de 15 zile care se calculează de la momentul când v-a fost comunicat p-v. Eu zic ca aveți șanse sa câștigați, poate mai exista și alte motive de nulitate ale procesului-verbal. Mai mult decât atât, in situația in care instanta nu dispune anularea acestuia poate va dispune înlocuirea amenzii cu măsura avertismentului având în vedere ca nu aveați o viteza foarte mare, însă trebuie să solicitați acest lucru prin plângere.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
Multumesc pentru raspuns! Ce ma sfatuiti sa fac, sa platesc 435 acum? Daca mi se respinge contestatia, voi fi nevoit sa platesc suma intreaga. Daca o sa castig, pot primi banii inapoi?
Dvs. trebuie sa plătiți jumătate din minim, adică jumătate din 4 puncte amenda. Articolul de sancționare prevede o amenda de 4 sau 5 puncte amenda. Suma corecta este de 2 puncte amenda, 290 RON. Nu contează ca agentul a greșit la acel calcul, nu aveți șanse in instanță pe acest motiv. Plătiți prin ghișeul.ro și vedeți-va de viața dvs. Dacă pierdeți procesul da, veți plăti suma întreaga.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
latka, moderator
Eu daca platesc, voi fi nevoit sa platesc 435 de lei, pentru ca asa scrie in pv.

latka a scris:

Dvs. trebuie sa plătiți jumătate din minim, adică jumătate din 4 puncte amenda. Articolul de sancționare prevede o amenda de 4 sau 5 puncte amenda. Suma corecta este de 2 puncte amenda, 290 RON. Nu contează ca agentul a greșit la acel calcul, nu aveți șanse in instanță pe acest motiv. Plătiți prin ghișeul.ro și vedeți-va de viața dvs. Dacă pierdeți procesul da, veți plăti suma întreaga.

Doar pentru acest motiv nu puteți anula acel PV de contravenție, depuneti plângere contravențională împotriva PV de contravenție pentru corectarea sumei minime de plată, dacă spuneți ca e scrisa valoarea de 435 RON la rubrica respectiva.

Alte discuții în legătură

Pe pv de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta? Iustin. Iftode Iustin. Iftode Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Se poate declara un pv nul daca nu sunt completate corect unele date din el? DragosS01 DragosS01 Buna seara. In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces-verbal - data gresita llaurescu llaurescu Buna! In data de 11.12.2008, am fost sanctionat de catre un agent de circulatie, pentru defectiuni la sistemul de iluminat (pozitii). Problema e ca ... (vezi toată discuția)