avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se poate declara un PV nul daca nu sunt completate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se poate declara un PV nul daca nu sunt completate CORECT unele date din el?

Buna seara.

In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul verbal am semnalat anumite erori de completare:
- la date mele de identificare o cifra din CNP este scrisa gresit si o litera din seriaa de pe buletin este scris incorect.

Se poate anula procesul verbal pe acest motiv ? si care este legea care reglementeaza acest lucru.

Multumesc.
Dragos
Cel mai recent răspuns: DragosS01 , utilizator 22:25, 13 Noiembrie 2012
Art. 17 din og 2/2001
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

nu prea vad cum ati putea anula pe motivele invocate de dvs
Constatarea contravenţiei Art. 16 din OG 2/2001

(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

In opinia mea, lipsa mentiunilor duc la o nulitate relativa, dar nu o nulitate relativa sanctionata de art. 105 al. 2 cod procedura civila, ci la o nulitate relativa a actului juridic civil.
Cu alte cuvinte, dvs. faceti contestatie, explicati faptul ca se incalca art. 16, ca vorbim de nulitatea actului juridic nu a actului procedural (e important pentru ca altfel vi se cere sa faceti dovada vatamarii), si sa explicati si faptul ca persoana sanctionata se identifica cu toate datele, inclusiv serie numar CI si CNP.
Cum instanta nu poate sa indrepte erorile materiale din p-v, singura solutie ramane anularea acestuia.

Va multumesc foarte frumos!

Am depistat inca o eroare.
Pentru fapta comisa (nerespectarea regulilor privind depasirea) am fost sanctionat conform art 100 ali3 lit e din OUG 195/2012. In articol, fapta comisa se incadreaza in clasa a II-a de sanctiuni (4 sau 5 puncte amenda). Pe procesul verbal agentul mi-a trecut 6 puncte dar amenda este de 280 LEI.
Pot sa ma leg si de asta ?

Mersi mult!
Dragos
Desigur. De altfel, parca un punct era 60 de lei.
DanGeorgescu a scris:

Desigur. De altfel, parca un punct era 60 de lei.



Multumesc.
Da, un punct amenda este 70 LEI, practic amenda este corecta (280 LEI = 4 puncte amenda) dar ce a trecut agentul pe PV, 6 puncte amenda, este greseala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rubrica instiintare de plata incompleta mariusmarius7wd mariusmarius7wd Buna seara, Constituie un motiv de a contesta in instanta un procesul verbal de contraventie, faptul ca la instiintarea de plata este trecut doar numele ... (vezi toată discuția)
Nulitatea unui proces-verbal gioarsa gioarsa Va rog sa-mi spuneti daca un proces-verbal de amenda poate fi declarat nul in conditiile in care adresa nu este trecuta, iar CNP-ul este gresit. Si daca ... (vezi toată discuția)
Numele completat gresit in pv hmu Alin hmu Alin Am luat o amenda pentru depasirea vitezei dar cand sa o platesc am vazut ca in PV agentul mi-a gresit prenumele in loc sa il treaca pe al meu l-a trecut pe cel ... (vezi toată discuția)