avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident rutier cu un cal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident rutier cu un cal

Cazul in care, stationezi in masina, vine un cal in fuga, haotic, scapat de stapan, iti distruge masina, poate fi incadrata la fapta penala? Politia zice ca e caz civil. Calul acela era un potential pericol grav, putea ucide. Politia impasibila si indiferenta, parea deranjata din somn
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 09:18, 9 Iunie 2020
Ați depus plângere la poliție?
De la politie mi s au eliberat doua hartii, una de constare accident, alta copie amenda de 50 ron pentru proprietarul calului. Politia m a pasat la instanta civila sa mi recuperez paguba.
Pot depune plangere penala de distrugere in acest caz? E prima oara cand ma confrunt cu asa ceva.
Va multumesc!
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unu. Ceea ce s-a intamplat a fost un accident. Accidentul nu este urmare a unei intentii, ci este cel mult, urmare a unei culpe.
Doi. Distrugerea din culpa, ca infractiune, nu este incidenta aici, iar distrugerea tipica, cu atat mai mult nu poate fi retinuta. Practic, fapta proprietarului de cal, nu este penala, ci este -asa cum v-a spus politia- civila. Adica se aplica raspunderea civila delictuala.
Trei. Acum, ca sa va spun, politistul v-a ajutat, desi dvs nu ati perceput asa, in sensul ca acum stiti impotriva cui veti deschide actiunea civila.
Patru. Daca din accident ar fi rezultat cel putin o victima, atunci politia trebuia sa deschida dosar penal, in care s-ar fi dat ulterior o solutie, fie clasare, fie renuntare, fie trimitere in judecata, fie altceva, dupa caz.
Pot depune plangere penala de distrugere in acest caz? E prima oara cand ma confrunt cu asa ceva.

Cinci. Puteti depune plangere penala pentru ce vreti dvs,.., politia trebuie sa o inregistreze, insa aveti grija sa nu se intoarca impotriva dvs.
Sase. O polita de asigurare casco, rezolva chestiunea intr-un mod elegant. Daca exista bineinteles.
Sunt patit, Am vazut si am urmarit evolutia unei astfel de fapte, mai bine zis pasii ce au urmat unei fapte identice. Puteti face o plangere, 99 de procente din o suta ca o veti castiga. SI? Si atat. Poate ca nu veti gasi ce executa in acest caz sau depinde de situatie, ca pana la urma aveti asigurare, Mai bine incercati sa discutati cu proprietarul cabalinei (chiar in prezenta unui politist daca va raspunde acestei solicitari -nu e obligat-)si poate ca va da bani sau macar o parte din banii de reparatie, Mai mult nu puteti face.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 75 din OUG nr. 195/2002
Accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții:
a) s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare;
d) abrogată

Autoturismul în care vă aflați staționa. Calul nu intră în categoria vehiculelor. Nu intruniți condiția de la lit. c). În concluzie, evenimentul nu se încadrează în categoria accidentelor de circulație. Soluție de rezolvare: acțiune în instanța civilă.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Distrugere Dan-Cornel Murzea Dan-Cornel Murzea in urma unui accident rutier in care un autovehicul a fost avariat de catre un vehicul cu tractiune animala, (caruta cu cal),din vina carutasului, existand in ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera banii de la asigurari pentru masina avariata de spir? rusgheorghe rusgheorghe Buna ziua as avea si eu o intrebare cum as putea recupera sau daca as putea o polita de asigurare din 2009 kind mascati (S.P.I.R)au tras dupa un infractor si o ... (vezi toată discuția)
Accident !! Iustina90 Iustina90 Buna ziua! Ce se poate face in cazul in care o caruta cu cai mi-a avariat masina deoarece propietarul nu vrea sa isi asume nici-o raspundere precum ca nu are ... (vezi toată discuția)