avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act donatie

Bună ziua,

Am si eu următoare problema: sotul meu a primit o casă de la părinții lui înainte de a ne casatori. Casa i-a fost cedata prin act de donație. Casa era la roșu in acel moment. Dupa casatoria noastră eu am vândut 1 apartament pe care il aveam moștenire de la bunici pentru a putea continua lucrările la casa soțului. Acum urmează sa vand si al doilea apartament pe care il am moștenire de la părinții mei pentru a putea termina casa menționată. Doresc sa stiu daca există vreo varianta prin care ma pot proteja in eventualitatea putin probabila a unui divorț. Imi poate face soțul act xe vânzare /cumparare pe o parte din casa? Cat de sigur este un astfel de act daca el a primit casa prin donatie?

In eventualitatea unui raspuns, va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Crs81 , utilizator 20:50, 9 Iunie 2020
Buna ziua,
Parintii dumnealui mai sunt in viata?
Mai are frati/surori?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa este bun propriu al soțului, fiind dobândită înaintea căsătoriei. În caz de divorț, nu intră la partaj. Dacă veți păstra chitanțele și alte acte doveditoare, puteți primi cel mult un drept de creanță.

În plus, dacă mai are frați/surori, donația este atacabilă de moștenitorii rezervatari, în vederea reducțiunii, dacă li s-a încălcat rezerva succesorală.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2020
Dapix, utilizator
Si daca parintii revoca donatia sau fratii spun ca le-au fost incalcata rezerva succesorala o sa trebuiasca sa se judece si cu dumnealor pentru a recupera investitia adusa in casa...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părinții sotului sunt in viata. Este singurul lor copil.
Puteti investi in continuare in casa dar in caz de neintelegeri/divort... o sa trebuiasca sa mergeti in instanta pentru a va recupera investitia in casa....

Pastrati toate actele ce dovedesc investitia facuta ( nu stii ce faci maine dar apai* peste un an, cinci...).
Mai puteti merge la notar ca parintii sa revoace donatia si sa incheiati amandoi un contract de intretinere cu dumnealor, asa, dupa decesul dumnealor, casa va revine amandorura.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2020
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract cu clauza de intretinere Chilom G Chilom G Buna ziua, Parintii mei dețin un apartament pe care vor sa mi-l doneze. Notarul cu care m-am sfătuit mi-a recomandat un contract cu clauza de ... (vezi toată discuția)
Parte la un imobil dobandit in timpul casatoriei getagoghie getagoghie Buna ziua, daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns... sunt casatorita din iulie 2014, in decembrie 2014 sotul meu a dobandit prin partaj judiciar, ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)