avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament ipotecat

Buna seara
Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu.

Vreau sa cumpar un apartament si pretul este de 47000Euro.
Vanzatorul are un credit cu ipoteca pe apartament si mai are de plata 11000 euro.
Cum ar trebui sa procedez ca sa pot achizitiona acest apartament fara sa imi fac griji ca as putea fi inselat si sa pierd o suma de bani cum ar fi cei 11000 euro?
Daca banca ofera acordul de vanzare a apartamentului se pot depune banii intrun cont bancar la care nu are nimeni acces decat daca se respecta anumiti termeni contractuali ceva de genul cont escrow?
Nu as vrea sa ii dau banii proprietarului sa achite imprumutul si nici eu sa achit imprumutul pentru vanzator ca exista riscul sa pierd banii.
Exista posibilitatea sa fac un acord cu banca de preluare a ipotecii si sa ii achit vanzatorului stric diferenta si sa imi ramana mie rata si ipoteca ?
achitarea apartamentului se va face prin cash(transfer bancar) nu credit prin urmare si diferenta de 11000 euro creditul ipotecar se va plati integral dar din nou nu as vrea sa il achit catre banca pana nu sunt proprietar. Credeti ca exista posibilitatea din nou sa depun aceasta suma intrun cont la banca respectiva cu scopul platii acestui credit dar cu conditia ca banca sa ii ia dupa ce devin proprietar?
Sau imi puteti sugera dvs o solutie mai sigura si mai simpla?
in opinia dvs cam cat ar dura toate aceste proceduri inclusiv scoaterea ipotecii de pe apartament din cartea funciara?
Va multumesc
Astept cu interes un raspuns
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2020
tzvpac, utilizator
Cel mai recent răspuns: cornelia05 , utilizator 20:44, 13 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă dvs dispuneti de întreaga sumă de 47.000 euro, cu acordul băncii, puteti încheia un antecontract, prin care să îi achitați vânzătorului un avans de 11.000 euro, necesari pentru achitarea integrală a creditului.
Ulterior, trebuie ca reprezentantul băncii să dea o declarație notariala ca este de acord cu radierea ipotecii din Cartea Funciară (procedura care durează in jur de 7- 10 zile), iar la final, dvs cumpărați imobilul liber de sarcini.
Mulțumesc pentru răspuns dar cum am menționat și mai sus nu as dori sa ii ofer aceasta suma de bani în avans pentru a evita riscul unei înșelăciuni.
Dar sa spunem ca fac un antecontract cu vânzătorul ce garanție am eu ca se va duce la banca sa achite acel credit? Sau plătește creditul și nu mai vrea sa vândă apartamentul? Eu nu pierd banii? Sa zicem ca pot recupera prin a-l da în judecata și restul procedurilor legale care durează mult și sunt costisitoare timp în care as fi putut găsi alt apartament dar acum as fi în minus 11000 euro.
Nu există alta varianta mai sigura pentru a evita astfel de variante?
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti solicita notarea antecontractului la Cartea Funciară si sa achitati dvs restul creditului la banca respectiva. Mai singur decat atat....Nu exista altceva.
Oricum nu sunt multe variante, pentru că indiferent ce act/înțelegere ati face, e nevoie de acordul băncii.
Puteti cumpara si imobilul ipoteca, cu preluarea creditului, însă e o procedură destul de anevoioasă.
Sau reorientati-vă către alt apartament.
Nu se poate stipula in contractul de v-c, bineinteles-cu acordul bancii, ca suma X sa mearga in contul datoriei, pentru stingerea acesteia, si suma Y in contul vanzatorului, cu obligarea bancii de ridicare a ipotecii la virarea banilor?
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
Ionut.ion, utilizator
Ba da, banca emite un acord in care spune ca este de acord cu instrainarea imobilului cu conditia ca din pretul achitat suma de 11.000 euro sa se achite in contul X. Incheiati direct contractul de vanzare, achitati cei 11.000 euro in contul indicat, practic cumparati imobilul ipotecat. Dupa achitarea sumei, in termen de cateva zile, banca se va prezenta la biroul notarial si va da declaratia de radiere a ipotecii.

Alte discuții în legătură

Vreau să cumpăr un apartament care este ipotecat. care este procedura sigură pentru mine? mariana58 mariana58 Buna ziua Doresc sa cumpar un apartament ,pretul la care ne-am inteles este de 51000 euro.....din pacate am aflat ca apartamentul este ipotecat pt suma de ... (vezi toată discuția)
Urgent! cum pot cumpara apartament ce are 2 ipoteci? Corina_Creanga Corina_Creanga vreau sa cumpar un apartament , care are 2 ipoteci. cum trebuie sa procedez? proprietarul vrea sa facem un precontract cu suma unei ipoteci si intr-o luna ... (vezi toată discuția)
care este procedura de achiziționare a unui apartament ipotecat, și cât poate dura? Buna seara,doresc achiziționarea unui apartament care este ipotecar in franci elvetieni.Am hotarat cu proprietarul sa achit întreaga sumă si am demarat ... (vezi toată discuția)