avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... instiintare angajator despre sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

instiintare angajator despre sarcina

Buna ziua,
Imi puteti spune daca exista o instiintare standard ceruta de lege prin care o salariata gravida aduce angajatorului la cunostinta starea sa?
Angajatorul are dreptul sa ceara salariatei si alte documente doveditoare(analize)?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:14, 22 Aprilie 2012
Nu este standard. Art.2 lit. c) din oug 96/2003:
"salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare"
Angajatorul nu are dreptul sa ceara alte documente care sa ateste starea de graviditate.

Deoarece angajatorul are mai multe obligatii fata de salariata gravida este recomandat sa citeasca OUG privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Buna ziua,


Sunt insarcinata si am inteles ca trebuie sa instiintez angajatorul in scris despre starea mea. Avand in vedere ca documnentele le voi duce eu personal la resurse umane, nu as avea nicio dovada ca le-am dus.
Trebuie sa cer numar de inregistrare pentru instiintarea respectiva? Cum credeti ca este mai ok sa procedez?


Multumesc anticipat
Mihaela
1. Faceti o scrisoare de instiintare ca sunteti gravida la care anexati o adeverinta de la medic care atesta aceasta stare a dvs.

2. Scrisoarea o faceti in dublu exemplar si luati numarul de inregistrare pe exemplarul care ramane la dvs.
Potrivita OUG nr.96/2003 , salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare angajator despre sarcina Florin-Galati Florin-Galati Buna ziua, ma adresez dvs cu urmatoarea nelamurire. Sotia este insarcinata in 5 luni, de la 3 luni de sarcina a anuntat anajatorul verbal si printr-o ... (vezi toată discuția)
Gravida nicolae1976 nicolae1976 care sunt actele care trebuie depuse la intreprindere pentru a dovedi ca esti gravida? (vezi toată discuția)
Perioada de sarcina morys morys Exiata vreo prevedere legala conform careia o angajata aflata in gravidie trbuie sa isi anunte angajatorul referitor la termenul de nastere sau mai stiu eu ce ... (vezi toată discuția)