avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de sarcina

Exiata vreo prevedere legala conform careia o angajata aflata in gravidie trbuie sa isi anunte angajatorul referitor la termenul de nastere sau mai stiu eu ce alte informatii trebuiesc comuicate angajatorului? Daca DA v-as ruga sa imi specificati textul de lege unde pot sa gasesc aceste informatii.
Multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:44, 27 Februarie 2012
daca doriti concediu prenatal da. sau concediu de sarcina cu risc.
Nu exista nicio astfel de obligatie ... salariata insarcinata este indreptatita sa-si anunte angajatorul numai cu privire la starea sa fiziologica de graviditate ...

În sensul prevederilor OUG nr.96/2003,salariata gravida este femeia care anunta în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare (art.2 lit.c).
In afara celor doua situatii, gravida nu este obligata sa-si anunte sarcina? Sau in cazul in care urmeaza sa opteze pentru concediu de crestere a copilului cum se procedeaza?
Salariata gravida este indreptatita sa-si anunte în scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate ... art.2 lit.c din OUG nr.96/2003.

In acest sens, va depune la angajator o instiintare insotita de un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa îi ateste aceasta stare

De asemenea, angajatorului ii este interzis sa concedieze o salariata pe durata in care femeia salariata este gravida si in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere, exceptie facand concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. (art.60 C.mun.).

Bun...am citit acea OUG insa nu se specifica nici un temen limita pana la care gravida trebuie sa instiinteze angajatorul de starea sa... exista un astfel de termen sau se poate anunta cu o saptamana inaintea nasterii?

Alte discuții în legătură

Concediere femeie insarcinata ser192 ser192 Buna ziua, As vrea sa stiu daca,te pot da afara din firma(se fac restructurari)daca sunt insarcinata in 4 saptamani. Ma puteti ajuta va rog cu un sfat ... (vezi toată discuția)
Însărcinată de 11 săptămâni, angajată de 6. are voie angajatorul să mă dea afară? Anca1993 Anca1993 Daca sun insarcinata de 11 saptamani si lucrez de 6 saptamani,angajatorul are voie sa ma dea afara daca iam prezentat documentul precum sunt insarcinata (vezi toată discuția)
Pot lua cm inainte de preaviz amelia20100 amelia20100 am fost anuntata ca vom intra in preaviz sapt.viitoare.pot sa intru in cm inainte de preaviz?daca in timpul cm -ului aflu ca sunt insarcinata mai pot face cev ... (vezi toată discuția)