avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Facilitati Legea 448/2006
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Facilitati Legea 448/2006

Buna,

Sunt o persoana cu handicap grav (detin certificat eliberat permanent) si urmeaza sa ma angajez. Conform Legii 448/2006 (SECȚIUNEA a 7-a
Facilități) litera a) persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozitul pe veniturile din salarii. Intrebarea mea este: aceasta facilitate se aplica automat sau exista demersuri pe care angajatul/angajatorul trebuie sa le parcurga?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gfrone22 , utilizator 13:16, 17 Iulie 2020
1. Ce afirmati ca exista in Legea 448/2006 a fost abrogat la 01-01-2016 de de pct. 5 al alin. (1) al art. 502 din LEGEA nr. 227 din 8 septembrie 2015,

2. Codul fiscal
art.60 Scutiri
Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili:
1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
.....
b) salarii și asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3);
....

Norme de aplicare a Codului Fiscal
TITLUL IV - Impozitul pe venit

CAPITOLUL I - Dispoziții generale

SECȚIUNEA 1 - Scutiri

1. În înțelesul art. 60 pct. 1 din Codul fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap grav sau accentuat, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederile art. 60 pct. 1 lit. a) - c) din Codul fiscal, în cazul veniturilor pentru care angajatorul/plătitorul de venituri are obligația reținerii la sursă a impozitului pe venit, contribuabilii au obligația de a depune la angajatorul/plătitorul de venituri documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original și în copie, angajatorul/plătitorul de venituri păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul. Pentru veniturile realizate de persoanele prevăzute la art. 60 pct. 1 lit. d), documentele justificative nu se depun la organul fiscal împreună cu declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 120 și 122 din Codul fiscal, se arhivează la domiciliul fiscal al contribuabililor.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana cu grad de handicap accentuat 1 simona38 simona38 am un angajat. a primit la inceputul lunii un certificat de incadrare in grad de handicap accentuat de tip 1. nu este pensionar, subliniez. cum ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit handicap Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Daca o persoana care este incadrata in grad de handicap accentuat a anuntat angajatorul abia dupa 1 an despre acest lucru, cum se poate aplica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! În certificatul de handicap la beneficii apare și ... OanaMihaelaArvantidis OanaMihaelaArvantidis Buna ziua! În certificatul de handicap la beneficii apare și scutirea de impozitul pe venit. Dacă sunt în concediu medical, fiind pacient oncologic, mai ... (vezi toată discuția)