avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Scutire impozit handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Scutire impozit handicap

Buna ziua

Daca o persoana care este incadrata in grad de handicap accentuat a anuntat angajatorul abia dupa 1 an despre acest lucru, cum se poate aplica scutirea de impozit? se aplica retroactiv sau de la data la care a luat la cunostinta?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:21, 5 Iulie 2016
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 06.01.2016
TITLUL IV Impozitul pe venit
CAPITOLUL I Dispoziţii generale
SECŢIUNEA 1 Scutiri

1. În înţelesul art. 60 pct. 1 lit. a) -d) din Codul fiscal, scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap grav sau accentuat, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederile art. 60 pct. 1 din Codul fiscal contribuabilii au obligaţia de a depune, după caz, la organul fiscal competent sau la angajatorul/plătitorul de venituri documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat. Documentele vor fi prezentate în original şi în copie, organul fiscal competent, angajatorul/plătitorul de venituri păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
Multumesc. Tocmai avand in vedere aceste norme, am pus intrebarea. Angajatorul ce vina are ca nu a stiut acest lucru?
In aceste conditii, este obligat sa faca rectificative pentru fiecare luna in care s-a retinut impozitul, pe care apoi sa-l restituie salariatului, nu? impozitul se va restitui in rate sau tot odata?

Pentru angajator, toate acestea inseamna costuri si penalitati de la ANAF, cine le suporta?
Persoanele cu handicat, au obligatia conform legii 448/2006 sa depuna toate diligentele pentru a beneficia de facilitati. In cazul in care nu depun aceste diligente, nu sunt sanctionate, sau nu pierd facilitatile?

Multumesc pentru raspuns
Angajatorul s-ar putea indrepta si impotriva salariatului , daca va primi sanctiuni de la ANAF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati legea 448/2006 gfrone22 gfrone22 Buna, Sunt o persoana cu handicap grav (detin certificat eliberat permanent) si urmeaza sa ma angajez. Conform Legii 448/2006 (SECȚIUNEA a ... (vezi toată discuția)
Persoana cu grad de handicap accentuat 1 simona38 simona38 am un angajat. a primit la inceputul lunii un certificat de incadrare in grad de handicap accentuat de tip 1. nu este pensionar, subliniez. cum ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! În certificatul de handicap la beneficii apare și ... OanaMihaelaArvantidis OanaMihaelaArvantidis Buna ziua! În certificatul de handicap la beneficii apare și scutirea de impozitul pe venit. Dacă sunt în concediu medical, fiind pacient oncologic, mai ... (vezi toată discuția)