avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... O sentinta data de instanta pentru grupa 2 de munca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

O sentinta data de instanta pentru grupa 2 de munca mai poate fi revizuita?

In urma unui proces impotriva angajatorului am supus judecatii in 2012 trei perioade de munca pentru grupa 2; 1972-1977, 1977-1989, 1993-2001. In ultimele doua perioade activitatea s-a desfasurat la acelasi loc de munca. Sentinta data in acelasi an 2012, a fost de 70% gr.2 de munca pentru prima si ultima perioada. Intre timp au aparut 2 legi; legea 172/2016 si legea 127/2019 prin care angajatorul poate sa elibereze la cerere adeverinte in baza unor documente primare, verificabile din arhiva proprie. Cum angajatorul nu elibereaza adeverinta pentru ca nu mai are nici un document verificabil explicitat in cele doua legi, ma invita sa obtin o sentinta in instanta, va intreb;
Ma pot adresa instantei a doua oara pentru aceeasi perioada judecata in 2012 dupa ce 2 legi ulterioare imbunatateste dovedirea lucrului in gr.2 de munca?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2020
ion +, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:51, 18 Iulie 2020
Angajatorul are obligatia sa aplice hotararea judecatoreasca asa cum s-a dat aceasta.
Daca nu o aplica, va puteti adresa unui executor judecatoresc.
Imi cer scuze pentru ca nu am fost inteles. Sentinta din 2012 a fost data pentru cele 3 perioade solicitate; doua favorabile si una nefavorabila mie. Angajatorul mi-a dat adeverinta pentru cele doua favorabile si s-au materializat atunci la pensie. Cele 2 legi noi aparute 172/2016 (modif. art. 158 din L. 263/2010)si 197/2010 art. 146 (legea pensiilor publice) clarifica situatia in care poti obtine grupa 2 cu documente verificabile daca in Cartea de Munca nu a fost mentionat locul de munca, durata, etc. Ex. am o detasare de 7 luni consecutive in santier in anul 1986 la 400 km distanta, in CM nu s-a consemnat dar daca as avea eu sau angajatorul evidenta ordinelor de deplasare emise sau decontate,, conform celor doua legi, ar trebui sa-mi aprecieze ce inseamna 7 luni din 12 pe santier cu 10 ore zilnic. la fel, nu mai sunt state de plata, pontajul de la vremea aceea.
Aceste lucruri vreau sa le spun din nou in instanta dar sa nu ma lovesc de ''lucrul odata judecat nu se mai judeca niciodata''.!!??. Eu stiam ca daca apar situatii si evenimente noi (legile de mai sus), un proces poate fi revizuit pe baza acestora; vreau grupa si pentru 1977-1989 cu locul de munca identic cu cel din 1993-2001.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2020
ion +, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta.
Daca angajatorul nu poate depune documente la dosarul cauzei pentru ca nu mai exista, expertul numit de instanta de judecata nu are pe ce baza sa intocmeasca raportul. Expertul nu poate reconstitui documente.
Ar mai fi o posibilitate cu martori, colegi care au lucrat impreuna cu dvs. la aceleasi locuri de munca, in aceleasi conditii si care au obtinut grupa de munca pentru perioada respectiva. In acest caz nu mai este nevoie de expertiza si instanta poate decide.
Da, este o solutie sa iau martori doi colegi care au obtinut grupa de munca in acea perioada; unul de la acelasi loc de munca cu mine si unul care a avut aceeasi pozitie in cadrul unui loc de munca similar; eu la proiectare la rece, el la proiectare la cald, amandoua locurile de munca in subordinea departamentului de proiectare tehnologica.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa stiti ca martorii trebuie acceptati de catre instanta si convinsi de dvs. sa fie martori in proces.

Alte discuții în legătură

Ce elemente din dosarul de pensie pot modifica punctajul cand pensionarul se transfera dintr-un judet in altul? ion + ion + Am aflat de procedura si actele de transfer ale dosarului de pensionare dintr-un judet in altul. Eu sunt acum in aceasta situatie; sa-l mut din Prahova in ... (vezi toată discuția)
Munca prestata in aceleasi conditii este tratata diferit de catre instante, ca grupa de munca ion + ion + Am prestat 12 ani in perioada 1977-1989 ca subaltern in cadrul unui serviciu de proiectare. In perioada 1993-2001, adica timp de 8 ani am fost sef al aceluiasi ... (vezi toată discuția)
Adeverinta sporuri de santier si gradul 2 de munca. Mircea Cristian Mircea Cristian In perioada 1982-1989 am fost angajat la o firma care producea subansamble pentru centrale energetice de mare capacitate si trimitea salariati ce acordau ... (vezi toată discuția)