avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... juridic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

juridic

vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el are dreptul la locuinta respectiva?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:16, 20 Decembrie 2009
imobilul fiind achizitionat anterior casatoriei , nu va intra in masa partajabila, in eventualitatea unui divort cu partaj .
daca sotul dvs. actual a contribuit in vreun fel la achizitionarea acestui imobil, cu vreo suma de bani, va avea un drept de creanta in ceea ce priveste suma respectiva.
Bunurile care au fost achizitionate inainte de casatorie sunt bunuri proprii (deci nu fac obiectul partajului intre soti).
Nu!Bunurile achizitionate inainte de casatorie, sunt bunuri proprii ale celui care le-a achizitionat.
Daca dupa casatorie, faceti inbunatatiri ,atunci poate avea pretentii la imbunatatirile facute, in cazul unui partaj.
Imbunatatirile dau nastere unui drept de creanta (cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge , e suspendata).
Valorificarea acestuia drept poate fi facut , cel tarziu , in termen de 3 ani de la desfacerea casatoriei prin divort , fapt mentionat intr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Bunul achizitionat anterior incheierii casatoriei este bun propriu al sotului proprietar. Acest bun nu va intra in masa bunurilor partajabile in caz de divort deoarece in aceasta masa intra numai bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei, adica de la data incheierii casatoriei si pana la desfacerea/incetarea sa.
Daca dupa incheierea casatoriei, imobilul bunul propriu al unuia dintre soti a fost domiciliul comun al sotilor in care ambii soti au investit, sotul neproprietar poate solicita in caz de divort, in cadrul actiunii de partaj, un drept de creanta privind investitiile efectuate in bunul proprietatea celuilalt sot conform cotei sale de contributie. ;)

Alte discuții în legătură

Partaj divort juna juna am divortat dupa 16 ani de casatorie. as dori sa stiu cum se imparte casa in care am locuit impreuna, pe care eu am dobindit-o inainte de casatorie.multumesc (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune la divort ursu misu ursu misu as ruga pe cineva sa ma lamureasca asupra unei spete sora mea a fost casatorita timp de 10 ani cumnatul meu detinea o garsoniera dinainte de ... (vezi toată discuția)
La divort pierd jumatate din casa chiar daca era a mea dinaintea casatoriei? aalinab aalinab Buna ziua Am o ruda saraca care din lipsa de bani pe moment m-a rugat pe mine sa aflu ce se intampla daca divorteaza: El este casatorit de 3 ani legal, dar ... (vezi toată discuția)